Corona

 

Lees hier alle actuele informatie van het RIVM over het nieuwe coronavirus (COVID-19). Vanwege het coronavirus gelden aangepaste harm reduction adviezen voor consumenten van alcohol, tabak en drugs. Dit om de verspreiding van het virus te voorkomen. Lees hier alle algemene vragen & antwoorden van RIVM over coronavirus.

Heb je een persoonlijke vraag over drugs stel deze dan aan Drugsinfoteam.

Tips

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. In ieder geval wanneer je jezelf hoesterig, koortsig, of niet lekker voelt.
 • Ga groepen mensen uit de weg. Ook als dat thuisfeestjes zijn. Mensen kunnen het coronavirus ook hebben en overdragen, zonder zelf klachten te hebben.
 • De 1.5 meter afstand houden in het kader van social distancing is erg belangrijk. Bijvoorbeeld als je in de rij staat.
 • Reken zoveel mogelijk digitaal af. Gebruik contactloos betalen. Was na elk contact je handen met water en zeep.

Tips en risico's bij gebruik van tabak, alcohol en drugs tijdens coronavirus

 • Stel drugsgebruik zoveel mogelijk uit omdat je weerstand omlaag gaat en kwetsbaarder kunt worden voor corona. Je wordt sneller ziek en de klachten kunnen heftiger zijn.
 • Rokers zijn een belangrijke risicogroep. Dit is een goed moment om te stoppen met roken.
 • Deel geen glas, flesje of joint. Deel ook geen gebruikersattributen zoals snuifbuis, naald, pijp of vape.
 • Raak gezicht of ogen niet aan wanneer je rookt, blowt of snuift.
 • Het virus kan mogelijk ook overgedragen worden bij het delen van zakjes drugs. Onderzoek wijst uit dat op sommige oppervlakten het virus enkele dagen kan overleven. Reinig de verpakking van drugs of het oppervlakte waar drugs op ligt met minimaal 60% alcohol.
 • Gezondheidsincidenten door risicovol drugsgebruik kunnen het ziekenhuis belasten. Op het moment dat de druk op ziekenhuizen door het coronavirus extreem toeneemt kan dit betekenen dat jij (of een ander) heel erg lang moet wachten, of zelfs niet geholpen wordt.

Risicogroepen

 • Algemene risicogroepen zijn kwetsbare personen, of mensen met een zwakke gezondheid. Bijvoorbeeld ouderen en mensen die al onderliggende aandoeningen hebben zoals hartproblemen, longziektes of diabetes.
 • Rokers en blowers (met tabak) zijn vatbaarder voor heftigere symptomen van het virus. Dit geldt mogelijk ook voor e-sigaret gebruik. Dat wil zeggen dat zij sneller besmet raken. Bovendien hebben zij een hogere kans op heftige symptomen en overlijden. Rokers hebben een slechtere longfunctie waardoor ze vatbaarder zijn voor longontsteking. Bovendien kunnen zij longproblemen minder goed opvangen dan niet-rokers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereert dat stoppen met roken direct bijdraagt aan een lagere kans op besmetting met dit coronavirus omdat niet-rokers minder vaak met hun vingers hun mond aanraken. Bovendien verbetert het ook op korte termijn het functioneren van de longen en van hart en bloedvaten. Deze verbeteringen nemen toe met de tijd. Stoppen met roken verkleint ook de kans op bronchitis en longontsteking. Het lichaam kan beter op de infectie reageren, en het risico op ernstige complicaties en overlijden wordt verkleind. Sneller herstel en mildere symptomen verminderen bovendien het risico op overdracht van de ziekte op andere mensen. Dit is een goed moment om te stoppen met roken. Lees hier meer over hoe je kunt stoppen met roken tijdens de coronapandemie.
 • Gebruik van alcohol, tabak en drugs heeft invloed op je weerstand. Het heeft ook indirect invloed op je eet- en slaappatroon. Dit maakt het vatbaarder voor de negatieven gevolgen van coronavirus. Als het mogelijk is, stel je gebruik dan uit.
 • Gebruikers van heroïne en andere opiaten zijn kwetsbaarder voor levensbedreigende problemen met de ademhaling, als zij corona opgelopen hebben.
 • Gebruikers van (meth)amfetamine zijn ook een risicogroep. (Meth)amfetamine vernauwt de bloedvaten en kan bijdragen aan een abnormale hoge bloeddruk in de longen en longschade.
 • Mensen met een verminderde gezondheid door roken, blowen of vapen en mensen met opioïde, methamfetamine, cannabis en andere stoornissen in het gebruik van een middel lopen een verhoogd risico op de ernstigere complicaties van coronavirus, vanwege fysiologische en sociaal maatschappelijke redenen.
 • Ook recreatief gebruik van drugs kan een aanslag zijn op de weerstand. Dit geldt in het bijzonder bij oppeppende drugs zoals XTC, coke en speed. Maar ook overmatig gebruik van alcohol heeft een negatief effect op het immuunsysteem. De kans dat je het virus oploopt of dat het daadwerkelijk tot uiting komt wordt daardoor groter. Niet alleen het middel zelf, maar ook versnijdingsmiddelen zoals bijvoorbeeld Levamisol in coke, kunnen het immuunsysteem sterk verzwakken. Volgens het meest recente jaarbericht van de Testservice bevatte in 2018 35% van de coke samples Levamisol. Tijdens een lockdown is het soms niet niet mogelijk om coke of andere drugs te laten testen omdat de testpunten ook gesloten zijn. Lees de actuele informatie over openingstijden van de Testservice op de site van DIMS.

Het is op dit moment het beste om, als je dat kunt, drugsgebruik uit te stellen omdat je weerstand op die manier op peil blijft. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In deze periode is het beter om gezond te eten, voldoende te slapen en in beweging te blijven. Op deze manier hou je je ritme en optimale weerstand tegen het virus. Met zijn allen kunnen wij het coronavirus stoppen! Zorg dus goed voor jezelf en voor anderen.

Drugsinfoteam

Vraag en antwoord over drugsgebruik en coronavirus

Kan ik nog een uitslag krijgen van drugs die ik eerder heb getest?

Ja het is nog wel nog steeds mogelijk om te bellen voor uitslagen.

 

Ik ben onwel geworden na het gebruik van verdachte drugs. Kan ik deze laten testen?

Ja, alleen in uitzonderlijke gevallen waarbij er sprake is van een groot gezondheidsrisico kan er worden getest. Bijvoorbeeld in het geval van vervuilde drugs. Overleg hierover bij de betreffende instelling voor verslavingszorg of GGD of neem direct contact op met de afdeling DIMS van het Trimbos-Instituut.

 

Op internet lees ik dat het goed is om CBD-olie te nemen tegen corona. Klopt dat?

Op internet lees je op dit moment veel fake news. Er zijn geen aanwijzingen dat CBD helpt tegen corona.

 

Op Twitter lees ik dat coke snuiven helpt tegen corona. Klopt dat?

Nee ook dit is fake news.

 

Wat voor tips hebben jullie als ik toch drugs ga gebruiken ondanks het risico op corona?

Als je toch gaat gebruiken probeer dan lager te doseren. Combineer ook niet met andere drugs of medicijnen om de kans op onvoorspelbare complicaties zo klein mogelijk te houden. Gebruik geen drugs die je niet hebt laten testen en waar je niet bekend mee bent.  Deel geen drugs of gebruikersattributen met andere mensen. Ga niet naar drukke plekken zoals thuisfeestjes om drugs te gebruiken. Lees onze tips om risico's van drugsgebruik te beperken. Heb je een vraag over je gebruik of geeft het uitstellen van drugsgebruik problemen neem dan contact op met je huisarts, met de instelling voor verslavingszorg, of stel je vraag aan Drugsinfoteam.

 

Ik heb hulp nodig om te minder met drugs. Waar kan ik terecht?

Je kunt nog steeds terecht bij de instellingen voor verslavingszorg. Op de site van Drugsinfo vind je een goed overzicht van instellingen bij jou in de buurt. Je kunt de instellingen bellen voor een adviesgesprek. De instellingen hebben alle bestaande face-to-face contacten omgezet naar telefonische contacten op online behandeling. Het is ook mogelijk om zelf een online behandeling te starten op de volgende websites:

www.alcoholondercontrole.nl

www.drugsondercontrole.nl

www.cannabisondercontrole.nl

www.gokkenondercontrole.nl

www.pokerondercontrole.nl

Hier vind je een overzicht van online hulp door Brijder.

 

Heb je een persoonlijke vraag over drugs stel deze dan aan Drugsinfoteam.