Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik weet dat mijn zoon verslaafd is aan gokken en cocaïne ,maar hij ontkent het in alle toonaarden . Hij heeft een vrouw en kind( net 1 jaar) die heeft hij nu in de steek gelaten omdat hij vindt dat ze hem "aan de ketting legt" zoals hij zegt ,en nu wil hij even bij mij komen wonen .ik weet echt niet wat ik moet doen ,hem confronteren ,boos worden,verdriet tonen ???? Hoe kan ik het ( in ieder geval proberen ) aan zijn verstand brengen om echt hulp te gaan zoeken ?? Hij heeft in het verleden wel een langere periode cocaïne gebruikt en heeft het een jaar of 3 niet gebruikt en inmiddels weer op festivals gebruikt..een wanhopige moeder...

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Poiuy

Beste vraagsteller,

Wat je hier het beste kunt doen is afhankelijk van hoe oud je zoon is. Maar omdat hij een kind heeft, ga ik ervan uit dat hij een volwassen man is die niet meer onder de zorg en verantwoording van zijn ouders valt.

In dat geval is het in de eerste plaats van belang dat je stopt je verantwoordelijk te voelen. Hij is nu volwassen en verantwoordelijk voor zijn eigen leven. De opvoeding is af en hij moet nu zijn eigen boontje doppen. Dat wil niet zeggen dat je hem niet mag helpen of ondersteunen, maar in jouw huis gelden jouw regels. Als hij zich daar niet aan wil houden, is het aan jou om te besluiten of en welke grens je stelt.

Eén van de dingen die wij adviseren aan ouders met verslaafde kinderen is 'vang nooit de negatieve consequenties van zijn keuzes op'. Als hij geen geld heeft, geef hem dan geen geld (maar hij mag bijvoorbeeld wel komen eten bij je). Als hij op straat komt te staan, laat hem daar dan (ervaar hoe het is om een nacht in de nachtopvang te slapen). Alleen zo ervaart iemand waar zijn keuzes hem brengen. Of met andere woorden: als je die vervelende gevolgen van zijn keuzes voor hem wegneemt, ontneem je hem de redenen om iets te veranderen.

Dit is voor veel ouders heel erg lastig om te doen. Verder is het voor mij heel lastig om op afstand een goede inschatting te maken van hoe de situatie precies is. Daarom is het misschien handig als je jouw verhaal bespreekt met een medewerker van de regionale verslavingszorg. Als de postcode die je hebt ingevuld klopt, is dat in jouw regio Bouman GGZ. De meeste instellingen voor verslavingszorg bieden gratis en vrijblijvend gesprekken aan de naasten van mensen met een verslaving. Zij kunnen je tips geven over hoe je hem het best helpt en hoe je jezelf in bescherming kunt nemen.

Groet,
Nick

18 september 2016
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG