Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste drugsinfoteam.nl, Graag stel ik deze vraag in de hoop verder geholpen te kunnen worden: al een aantal weken maak ik mij (obsessief) zorgen om hersenschade die ik mijzelf mogelijk heb aangedaan. Sinds ruim 1,5 jaar heb ik XTC ontdekt, in heb begin heb ik zorgvuldig gebruikt: 'veilige' dosis en 3 maanden pauze. Hoewel ik mij ook de laatste twee keren aan de 3 maanden pauze heb gehouden, heb ik wel teveel XTC gebruikt deze twee keren. Ongeveer 2,5 pil per keer, verspreid over de avond (+- 600 mg). De laatste keer was 4 maanden geleden. Ondanks ik nergens last van heb (als in ander gedrag, gemoedstoestand en/of fysieke problemen), blijf ik de vrees houden dat ik mijn brein permanente schade heb aangedaan en dat deze zich later zal openbaren (op fora lees ik meningen dat dit wel 10-20 jaar kan duren). Ik kan deze angst momenteel niet loslaten en beheerst mijn dagelijks leven. Het moge duidelijk zijn dat ik besef dat gebruik van XTC op deze manier bijzonder onverstandig is. Hopelijk kunt u mij helpen met de volgende vragen: 1. Kunt u iets zeggen over de waarschijnlijkheid van blijvende schade (man, 1.90 m, 91 kg)? Ik heb geen idee of de mate van kater iets zegt over de schade die aangericht is, maar ik heb nooit een echte XTC-kater ervaren; beetje moe alleen. Een alcoholkater is erger. 2. Kan ik ooit nog XTC gebruiken, vanzelfsprekend met inachtneming van de richtlijnen die u op uw website stelt? Alvast bijzonder bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet,

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Allereerst wil ik je geruststellen. De kans dat jij blijvende hersenschade door XTC hebt gekregen is zeer onwaarschijnlijk. 

Als ik jouw verhaal samenvat heb je 1,5 jaar geleden XTC ontdekt. Je hebt enkele keren gebruikt met voldoende tussenpauze. Je hebt 2x XTC gebruik in zeer hoge dosering. Dat was niet verstandig en je liep daarmee een hoger risico dan had gehoeven. Maar je hebt geen klachten gekregen van XTC. Ik lees hier geen enkele reden waarom jij je zo druk hoeft te maken.

We weten dat XTC hersenschade kan geven (met name op het geheugen) bij extreem fors gebruik. Dat gebruik is veel forser dan wat jij hebt gedaan. Dan hebben we het over jarenlang zeer extreem wekelijks gebruik. Jij hebt inderdaad een paar keer te hoog gedoseerd. Maar dat betekent nog niet dat je nu iets in je hersenen kapot gemaakt hebt. Verder is het niet zo dat klachten zich ineens 10 of 20 jaar later openbaren zoals jij op dat forum hebt gelezen. Daar zijn helemaal geen aanwijzingen voor dat dat zo is. 

Je vraagt mij of je in de toekomst nog XTC kan gebruiken. Ik merk in jouw vraag wel een duidelijke psychische reden waarom je dat niet meer zou moeten doen. Ik deel namelijk jouw mening dat je je buitenproportioneel druk maakt over mogelijke hersenschade door XTC. Je noemt het zelf obsessief. Je schrijft dat je angst niet kan loslaten en dat het je dagelijkse leven beheerst. Dat klinkt alsof angst een veel te groot onderdeel in jouw leven is. Jouw verhaal kan duiden op een onderliggende angststoornis, of in ieder geval een gevoeligheid voor angstig reageren. Mensen met angstklachten moeten drugsgebruik vermijden, omdat het klachten kan verergeren. 

Denk je vaker dat je 'iets ernstigs' hebt als je ergens last van hebt? Ben je bekend met angstige gevoelens? Zoek je vaker naar geruststelling van bepaalde klachten bijvoorbeeld bij een dokter een website of een chat? Google je veel naar ziektes of kijk je veel op internet en fora om dingen zelf dingen uit te dokteren? Herken je een aantal van dit soort dingen dan wordt het tijd hier iets aan te doen. Maak een afspraak bij je huisarts en probeer eens te praten over het onderwerp: angst. Eventueel kun je ook dit antwoord uitprinten en meenemen. In Nederland zijn er veel mensen die in meer of mindere mate last hebben van angst. De huisarts kan eens samen met jou kijken naar de angst die je hebt en kan je hierbij helpen. Probeer angst, in ieder geval over dit onderwerp, los te laten. 

Succes en als je later vragen hebt kun je natuurlijk altijd terugkomen.

Mvg,

Ronald 

 

28 december 2016
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG