Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo DrugsInfoTeam, In mijn familie komen schizofrenie en psychoses voor. Mijn grootste angst is om zelf ook psychoses te krijgen. Op jonge leeftijd heb ik een tijd geblowt en geëxpirimenteerd met drugs zoals xtc en speed. Ik ben sterk geminderd met drugs, ik blow niet meer en ik heb de afgelopen 1,5 jaar 2 x mdma gebruikt. Dit ging goed, maar merk dat de angst die ik van mijzelf al heb versterkt. Uit ervaring weet ik dat dit vanzelf weer wegzakt, ik heb nu besloten om in ieder geval van drugs af te blijven. Echter zie ik steeds meer over de medicinale werking van cannabis, voornamelijk cbd. Ik hoop hier meer over te weten te komen, want ik zoek naar een manier waarop ik mijn rust kan vinden. Door mijn angstige gedachtes ben ik extra gevoelig voor psychoses, vandaar dat ik ook rust vond in drugs. Mijn vraag is of cbd olie misschien iets voor mij kan zijn. Is dit een risico ivb psychose gevoeligheid? Moet ik hiervoor langs de dokter om dit te proberen? Ik kijk uit naar jullie antwoord!

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Psychose en cbd

Beste vraagsteller,

CBD-olie is relatief nieuw in de ‘alternatieve gezondheidsscene’ en veel effecten zijn nog niet helemaal begrepen. CBD-olie kan, net als medicinale wiet voor sommige doelgroepen verlichting bij bepaalde klachten bieden. Vooral bij doelgroepen die in reguliere medicijnen geen oplossing kunnen vinden, omdat het niet werkt, of vanwege te heftige bijwerkingen van die medicijnen. Maar ik ga niet mee met alle wonderverhalen die op internet staan. Het te positief duiden van allerlei onderzoeken, daar zit eigenlijk vooral het addertje onder het gras. En voor sommige mensen doet het ook helemaal niks.

Het is een kwestie van veel informatie inwinnen voor het doel waarvoor je het wilt gebruiken, eventueel gebruikerservaringen van anderen of eventuele deskundigen opvragen en overleggen met je eigen arts. En inderdaad kun je vervolgens uitproberen of het werkt. Verder moet je dus sommige teksten die op internet staan lezen met een dosis gezond verstand. Het klopt wel dat er zelden bijwerkingen gerapporteerd worden. Maar verder is daar ook niet veel onderzoek naar gedaan en worden gebruikerservaringen ook niet goed en onafhankelijk in kaart gebracht.

CBD-olie is niet psycho-actief en er is matig aangetoond dat het misschien kan helpen bij angst of psychotische gedachten of misschien zelfs schizofrenie bij mensen. Maar eigenlijk is er nog veel meer onderzoek nodig zoals grootschalige klinische trials op grote groepen mensen met bepaalde ziektebeelden (en een controle groep).

CBD-olie is gewoon verkrijgbaar bij een reform winkel. Het is wel ontzettend duur. Ik zal CBD-olie niet direct afraden, maar ook niet meteen aanraden. Als je last hebt van angst zou ik eerst andere wegen bewandelen in samenwerking met je huisarts. Mogelijk staat je huisarts open voor CBD-olie, maar dat verschilt heel erg per arts, in hoeverre zij zich verdiepen in het alternatieve circuit. Het belangrijkste wat je in ieder geval kunt doen om psychoses te voorkomen is door geen drugs meer te gebruiken. Goed dat je dat besloten hebt!

Mvg,

Ronald  

27 februari 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG