Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben nu bijna 2 jaar gestopt met alle drugs en drank vanwege een angststoornis. Inmiddels ben ik 20 jaar oud en wilde ik weer een biertje gaan drinken. Nu merk ik dat wanneer ik gedronken heb de behoefte aan coke terug komt. Ik wil absoluut nooit meer gebruiken en ben bang voor terugval. Het is vooral wanneer ik coke zie (aangezien mijn vrienden af en toe gebruiken). Hebben jullie tips om hier mee om te gaan?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Daanbeun

Beste vraagsteller,

Goed dat je bewust bent van deze risicosituatie. Op het moment dat je alcohol drinkt, vervagen je grenzen. En als je in het verleden ook alcohol en coke combineerde (met je vrienden?) kan het terugkomen van die situatie voor heftige trek naar coke zorgen. 

Nu je bewust bent van deze risicosituatie is het een goed idee om vooraf een strategie te bedenken hoe je hier mee om kunt gaan. Dit kan voor iedereen anders zijn. Daarom is het goed zoveel mogelijk op te schrijven en te bedenken of het zal werken. Kun je afleiding zoeken als je trek krijgt zodat het gevoel na een tijdje weggaat? (Bijvoorbeeld even een rondje buiten gaan lopen). Zijn er andere mogelijkheden waardoor je trek afneemt? Heb je minder trek als je niet (of weinig) alcohol drinkt? Is het beter de situatie helemaal te gaan vermijden? Wat is de rol van je vrienden? Weten zij dat je gestopt bent met drugs? Helpt het als je ze vraagt om niet te gebruiken waar jij bij bent omdat je anders trek krijgt? Heb je de behoefte aan coke ook als je met andere vrienden bent? Denk hier even over na en bedenk voor je volgende avond een strategie om hier mee om te gaan.

Mocht je het moeilijk blijven vinden om controle te houden op je gebruik is online hulp misschien wel wat voor jou: www.drugsondercontrole.nl
 Dit is gratis en anonieme hulp met online begeleiding.

Kijk ook even op deze pagina met zelf hulp tips.

Mocht je hulpverlening overwegen dan wordt er uitvoerig samen met jou gekeken naar risicosituaties, plannen en noodplannen, omgaan met trek en het omgaan met een uitglijder of terugval. Gekoppeld aan het stoppen met gebruik komen er tijdens de hulpverlening andere situaties aan bod waar je om de kans op succes te vermeerderen verandering in kunt brengen: bijvoorbeeld je werk, je vrienden, je alcoholconsumptie, je leefpatroon etc. Bij jou in de buurt zit Novadic Kentron voor deze vorm van hulp (of een vrijblijvend adviesgesprek).

Succes!

Mvg,

Ronald  

11 maart 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG