Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hai, ik ben homo en gebruik ongeveer een maal per 2 a 3 maanden eens poppers(rush, met geel etiketje). Ik vind het heel lekker met poppers, maar doe ook aan masturbatie alleen maar zonder. Met iemand erbij meestal met.....Ik denk dat ik geestelijk er een beetje aan verslaafd ben!!?? Mijn vraag is:"wat kan het lichamelijk voor direkte schade opleveren in deze mate? En als ik het gebruik hoe moet ik het dan verstandig gebruiken, om zoveel mogelijk schade te voorkomen, en tot slot, welke soort poppers of merk is het minst schadelijk? Hopende op goede en zorgvuldige informatie, hartelijk dank

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1243

Beste vraagsteller,

Wij hebben een pagina over poppers geschreven waarop je de antwoorden op je vragen kan vinden. Hier lees je meer over de risico's van poppers. Volg ook de volgende tips om de risico's te beperken. 

  • Slik poppers nooit in! Dat is erg gevaarlijk.
  • Raak de vloeistof niet aan, want deze vloeistof irriteert de huid en neusslijmvliezen.
  • Pas op met vuur. Poppers zijn vluchtig en brandbaar!
  • Zorg dat je op een veilig plek bent en niet kan vallen of je verwonden.
  • Probeer je er mentaal op voor te bereiden dat je het flesje na 1 of 2 keer weg doet. Poppers geven "trek in meer".
  • Combineer poppers niet met andere drugs, of medicijnen (zoals Viagra).

Poppers bevatten alkylnitrieten. In de afgelopen tien jaar is enorm veel veranderd in de samenstellingen. Welke stof erin zit verschilt per merk. Ook bij dezelfde merken zijn er verschillende werkzame stoffen in de afgelopen jaren omloop geweest. Soms zijn oude partijen ook nog in omloop. Er zijn ook poppers in omloop waarvan de werkzame stof helemaal niet duidelijk is omdat het niet vermeld wordt. Bovendien zijn er ook fakes in omloop. Het is dus lastig om vast te stellen wat de werkzame stof is van jouw poppers. Het is ook lastig om te zeggen welk merk poppers het minst schadelijk is. Daar is simpelweg te weinig onderzoek naar gedaan. Bovendien is de schadelijk niet alleen afhankelijk van de stof, maar ook van de mate van gebruik, eventueel combigebruik, en individuele factoren.

De varianten die tegenwoordig het meeste voorkomen zijn Isobutyl- of Isopropylnitriet. Er komen ook allerlei andere varianten voor zoals Amyl- en Cyclohexynitriet. Verder heb je poppers die een mix zijn van meerdere nitrieten. 

Isobutyl wordt gezien als het sterkste, maar komt de laatste jaren minder voor op de markt nadat het Verenigd Koninkrijk deze stof op de lijst voor potentieel kankerverwekkende stoffen plaatste. Isopropyl komt tegenwoordig vaker voor en wordt qua effect gezien als zwakker dan Isobutyl.

Poppers worden de laatste jaren steeds sterker in verband gebracht met het veroorzaken van schade aan de ogen. Hoe dit precies werkt is onduidelijk maar waarschijnlijk loopt de cellen bij de fovea die licht opvangen schade op wat leidt tot milde tot aan ernstige (veelal blijvende) problemen met het gezichtsvermogen. Isopropyl werd door gebruikers meerdere keren direct in verband gebracht met ernstige en blijvende oogproblemen, zelf bij incidenteel gebruik. Inmiddels zijn er ook wat studies die ook aangeven dat Isopropylnitriet schadelijke is voor de fovea. Hoewel ook andere varianten deze problemen kunnen geven lijkt het er op dat je Isopropylnitriet beter kunt vermijden.

Bepaalde Rush poppers bevatten het sterkere Isobutylnitriet. Maar volgens mij zijn er ook varianten met Isopropylnitriet. Vraag je leverancier welke stof je hebt.

Tot slot, als je denkt problemen te ervaren van je gebruik of wil je stoppen maar dat lukt niet? Neem dan contact op met je huisarts of met de verslavingszorg instelling bij jou in de buurt. Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Stuur dan nog een berichtje!

Met vriendelijke groet,

Ronald 

17 september 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG