Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo drugsinforteam, Mijn vriend en ik willen heel graag zwanger worden. Ik ben nu een paar maanden gestopt met de pil. Op een feestje gebruiken we beide wel eens xtc en hij ook cocaïne. Nu zouden we eigenlijk geen drugs meer doen, maar heeft hij toch iets cocaïne gehad van de week. En nu komen mijn vruchtbare dagen eraan.... Kunnen wij gewoon doorgaan met proberen of kan dat schade geven aan een kindje mocht ik toch zwanger raken? Bedankt Sanne

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 2307

Beste vraagsteller,

Ik raad het af. Juist cokegebruik bij de man is het meest verdacht t.o.v. andere drugs. Hier de volledige uitleg:

Drugsgebruik tijdens de periode van bevruchting verhoogt het risico op problemen tijdens de zwangerschap of bij de ontwikkeling van het kind. Hoe groot dit risico is, blijft gewoon heel erg lastig inschatten. Het onderzoek is vaak gebaseerd op proefdieren, en in de praktijk leidt gebruik niet altijd tot acute problemen. En eventuele problemen later bij de ontwikkeling van een kind zijn vaak onmogelijk te herleiden naar drugsgebruik. Dit maakt het gewoon heel moeilijk in te schatten wat de gevolgen uiteindelijk kunnen zijn.

Er zijn in ieder geval wel aanwijzingen op basis van proefdieronderzoek dat cocaïnegebruik leidt tot spermacellen, die cocaïne bevatten. Bij de bevruchting komt de spermacel bij de eicel. Door de aanwezige cocaïne wordt die eicel beschadigd. Daarom is er een risico op aangeboren afwijkingen. Maar het is niet 100% zeker dat proefdieronderzoek 1 op 1 te vertalen is naar mensen. Maar als dat zo is kan het gebruik van cocaïne door mannen leiden tot abnormale ontwikkeling van het kind.

De kans dat dit gebeurt, is natuurlijk veel groter als de man regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, veel coke gebruikt. De veilige, ruime marge die wij adviseren is daarom:

  • 3 maanden geen enkele drugs gebruiken.

Dan kun je rekenen op 'veilig' sperma. Coke zelf blijft over het algemeen 2 tot 4 dagen in sperma en de afbraakproducten veel langer, maar onbekend is hoe lang precies. Verder geldt voor illegale drugs ook de aanwezigheid van andere stoffen die vaak een onbekende factor zijn. Bij coke kun je dan denken aan de effecten van Levamisol. Vandaar dus ook de reden dat er gesproken wordt over 3 maanden niet gebruiken als je zwanger wilt worden.

Tot slot wel ik nog een extra nuancering aanbrengen. Sommige effecten van drugs zijn nog niet helemaal begrepen of nog onvoldoende onderzocht. Er komen regelmatig nieuwe inzichten die er toe leiden dat bijvoorbeeld een voorlichtingsboodschap toch aangescherpt moet worden. Daarom hanteren wij altijd het advies aan stellen die een kindje willen maken om beide minimaal 3 maanden geen drugs te gebruiken.

Mvg,

Ronald

06 november 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG