Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste meneer/mevrouw, Op 5 augustus dit jaar had ik met een vriend samen truffels gedaan. We konden alleen nog maar 10 gram krijgen, dus 5 gram voor ieder. Na het eten van de truffels (rond 8 uur) hadden we eigenlijk heel de avond niks gevoeld. We waren een beetje teleurgesteld hierdoor, omdat we er wel wat van verwacht hadden. Aan het eind van de avond dronken we wat zoete fruitsap omdat dit het effect nog zou minderen en rond half 12 ging mijn vriend naar huis en bleef ik alleen. Om de teleurstelling te verwerken rookte ik nog een jointje en wilde ik daarna naar bed gaan. Echter belandde ik na verloop van tijd in een soort trance waar ik ineens uit schoot. Mijn hart ging tekeer en ik dacht dat dit een hartaanval was. Ik heb ongeveer een half uur lang geprobeerd mezelf tot rust te manen maar dat lukte maar niet. Uiteindelijk heb ik de ambulance gebeld om de bevestiging te krijgen dat er eigenlijk niks aan de hand is. Ik was erg geschrokken van deze ervaring, maar een tijdje erna dacht ik dat ik er wel weer overheen was. Echter, half oktober moest ik op sollicitatie gesprek komen. Voor en tijdens dit gesprek was ik erg onrustig maar ik kon niet begrijpen hoe dit kon omdat ik hier normaal geen last van heb. In de avond kreeg ik zelfs een paniekaanval in een restaurant (onrustig gevoel in lichaam, gedachtes van hartaanval, zweethanden, etc.) Enkele dagen daarna is het nogmaals gebeurd en vandaar dat ik naar de huisarts ben geweest. Deze heeft me doorgestuurd naar een GGZ professional om ermee aan de slag te gaan. Met haar doorloop ik nu een module om ermee aan de slag te gaan. Hoewel ik deze ervaring ook kort aan haar heb verteld, heeft zij niet direct de link gelegd tussen mijn bad trip en de uiteindelijke paniek aanvallen. Zou u mij kunnen vertellen of dat mogelijk de directe aanleiding is voor mijn paniek problemen? Momenteel kan ik goed leven met de symptomen, de ene dag is slechter dan de andere. De symptomen bestaan vooral uit spanningen in mijn lichaam (hartkloppingen, zweethanden), piekergedachtes (vooral over het krijgen van een hartaanval of dat een bekende van me iets overkomt), concentratieproblemen en soms depersonalisatie/derealisatie. Graag zou ik ook willen weten of het normaal is dat dit na verloop van tijd (momenteel ongeveer een maand last van klachten) weer weg zal gaan. Ik heb hiervoor nooit last gehad van psychische problemen en is in mijn familie ook niet bekend. Bij voorbaat dank.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 55

Beste vraagsteller,

Wat vervelend dat je hier nu nog steeds last van heb zeg! Ik vind het ook fijn om te horen dat je hulp krijgt voor je klachten. Er zou een directe link gelegd kunnen worden tussen jouw bad trip en de klachten die je nu ervaart. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Het is duidelijk dat je in paniek bent geraakt tijdens de trip. Deze angst- en paniekgevoelens kunnen terugkomen door een (onderbewuste) associatie met die situatie. Je lichaam kan inschatten dat er een soortgelijke situatie plaatsvind en dat het 'logisch' is om weer in paniek te raken.

Stel, jij voelde tijdens de trip een bepaalde (angstige)  spanning. Uiteindelijk ben jij hierdoor in paniek geraakt. Wanneer jij voor een andere situatie komt te staan die je ook spannend vind, kunnen die paniekgevoelens terug komen. Zoals je misschien ook wel bij de GGZ professional gehoord hebt, is het normaal dat wij angstgevoelens ervaren. Sterker nog, als wij dit niet hadden, leefden wij waarschijnlijk niet. Door deze gevoelens brengen wij onszelf in veiligheid. Echter soms krijgen wij last van irreële angstgevoelens. Wij vinden ons in een situatie die niet levensbedreigend is, maar toch voelt het wel zo. Door de associatie te maken met de eerdere angstervaring kan je weer in paniek raken.

Kort maar krachtig, kan het inderdaad komen door de bad trip. Je moet je alleen afvragen in hoeverre dit gegeven relevant is. Het is goed om hier over te praten met je therapeut, maar het heden is denk ik wel belangrijker. Neem het jezelf in ieder geval niet kwalijk. Dit had met iedereen kunnen gebeuren. Je leert nu om te gaan met de gevoelens die je ervaren hebt en in de toekomst zal dit geen obstakel meer zijn. Wel wil ik nog meegeven dat wanneer je weer een drug (of zelfs alcohol) gaat gebruiken, je een verhoogde kans hebt dat deze angst- of paniekgevoelens weer terugkomen.

Ik hoop je zo wat inzicht te hebben gegeven. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, neem gerust contact met ons op! Mocht je therapeut geen- of weinig kennis hebben over drugs, kan zij altijd contact zoeken met de preventieafdeling van Novadic-Kentron (gezien je postcode) of met ons.

Succes de aankomende tijd en een vriendelijke groet,

 

Dion

08 november 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG