Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, 2 Maanden geleden heb ik tijdens een techno feest xtc ingenomen. Dit heb ik 2 keer eerder gedaan en toen ging alles goed. Tijdens dit feestje heb ik 2,5 pil ingenomen, wel in kwartjes over het hele feest heen, ongeveer een kwartje per 3 kwartier/uur. Daarnaast moet ik er bij vertellen dat ik ook wat biertjes heb gedronken. Tussendoor heb ik ook water/cola gedronken, niet extreem veel naar mijn gevoel. Het feest en gevoel was een stuk minder dan normaal. Voor de rest ben ik niet heel erg bad gegaan heb ik het idee. Wel heb ik heel licht gehallicuneerd op de terug weg. Thuis heb ik bijna niet geslapen en de volgende dag kon ik ook niet goed slapen. Na dit weekend had ik een week lang schokjes in mijn hoofd. Deze zijn weggegaan. Vervolgens heb ik nu anderhalve maand last van schrikken/schok in mijn hoofd wanneer ik moe ben of ontspan en een kraakgeluid hoor. Dit kan een deur of de tv bijvoorbeeld zijn. Afgelopen week is dit iets minder geworden. De laatste week(nu) ben ik erg angstig. Ik heb het gevoel dat mijn hart uit kan vallen als ik ga slapen, voel adrenaline opkomen en ben overdag ook angstig/licht in mijn hoofd. De laatste week kwam wel na een flink avondje stappen met alcohol moet ik er bij vermelden. Kan het zijn dat ik blijvende hersenschade heb opgelopen? Of een angststoornis heb aangewakkerd? Of maak ik mezelf gek? Ik weet het even niet meer en ben al 2 maanden verder. De huisarts kan er ook niet veel mee.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 1133

Beste vraagsteller,

Wat vervelend voor je dat je deze klachten hebt ontwikkeld. Je beschrijft  paniek- en angstgevoelens. Je bent niet de enige. Het gebeurt veel vaker en ook na relatief weinig gebruik. Bij jou zijn de klachten een stuk matiger dan wij soms bij anderen tegenkomen. Toch is het goed dat je aandacht hebt voor de klachten en begrijpt waar ze vandaan komen en wat je er aan kunt doen. De 1e stap is: begrijpen waar je klachten vandaan komen.

Wat er is gebeurd, is een overprikkeling van delen van je hersenen (waaronder je angstcentrum) als gevolg van een al aanwezige gevoeligheid + een disbalans in de hoeveelheid neurotransmitters (waaronder serotonine, dopamine, nor-adrenaline). Ga je dus niet onnodig druk om maken dat er iets mis met je is en dat het niet meer goedkomt. Dat is namelijk niet waar. Het komt weer goed en jouw mind set speelt daar een belangrijke rol in. Je hebt geen blijvende hersenschade. Punt.

Begrijp dat het bang worden van deze klachten de klachten doet toenemen. Je gaat dan namelijk nog meer stressen, wat die fysieke vage klachten teweegbrengt. Een vicieuze cirkel dus. Die alleen jij kunt doorbreken.

Wanneer je je klachten accepteert, kun je de gevoelens laten wegvloeien. Ze roepen dan geen extra angst meer op. Zo kunnen ze steeds minder worden. Je angstcentrum staat als het ware nu te scherp afgesteld. Je raakt bang of gestrest van een situatie waarin het helemaal niet nodig is, of zelfs van niets, of op het moment dat je rustig zit en pas echt voelt wat je voelt. Als je je brein vertelt dat het niet nodig is, kan dat langzamerhand weer terug glijden naar de oude stand. Keur de gevoelens niet af, verzet je niet, maar bedenk dat het gevoel er nu is en niet meer nodig is. Het komt in golven, dus zakt ook vanzelf weer.

Weet dat er niks fysiek mis met je is. Je gaat niet dood, je valt niet weg of flauw, je wordt niet gek. Het gaat wel over. Je bent nu gewoon gevoelig hiervoor. Onze tips staan op de pagina omgaan met angst en paniek.: 

- Gebruik geen koffie (en energy-drink), alcohol of drugs.

- Neem rust en probeer voldoende te slapen.

- Zoek afleiding en focus je niet op je klachten. Hoe moeilijk dit ook
is.

- Maak je niet druk, laat gevoelens komen en gaan, verminder stress.

Gun jezelf ontspannende behandelingen, let op een rustige buikademhaling en goed gronden/aarden. Kijk wat bij je past en waar je lekker rustig en ontspannen van wordt. Je kunt naar een psycholoog, haptonoom, ontspanningsfysio gaan voor angst/paniekbehandeling. Kijk of dat goed voelt, of niet. 

Gebruik voorlopig dus geen drugs meer. Bovendien blijf je mogelijk in de toekomst extra gevoelig voor dit soort klachten na drugsgebruik.

Heb je nog vragen, dan kun je die gerust stellen.

Mvg,

Ronald

21 december 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG