Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

ik ben drie jaar geleden mijn rijbewijs voor een jaar kwijt geraakt ivm ghb gebruik. na 1 jaar weer terug. zeer stom, en wat nog stommer is, ik ben nu weer opgepakt vanwege gebruik gbl. ontzettend stom, ben dus recidivist en heb medio januari weer mijn eerste gesprek met de psychiater. wat zijn de mogelijke strafmaatregelen als je recidivist bent?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Ergonoom1

Beste vraagsteller,

De Recidiveregeling is in het leven geroepen voor ernstige recidivisten, namelijk bestuurders die binnen 5 jaar 2x gepakt zijn, waarvan de tweede keer met meer dan 1,3 promille alcohol (of met drugs). Daar val jij dus onder. Volgens de richtlijnen hoort hier ook bij ongeveer een boete van rond de 1100 euro, minimaal 10 maanden rijontzegging of zelfs een taakstraf of gevangenisstraf in andere situaties bijvoorbeeld als er sprake is van een ongeval met letsel. Bovendien als er ook andere stoffen in je bloed zitten, zoals alcohol of andere drugs en medicijnen zal de straf ook hoger uitpakken met tenminste 70 uur taakstraf. De hoeveelheid van dat andere middel maakt dan overigens niet uit.

Daarnaast hebben we ook nog een straf van het CBR: het onderzoek rijgeschiktheid Alcohol & Drugs. Daar heb je dus al een uitnodiging voor gekregen. Het rijbewijs ben je hoe dan ook volgens de Recidiveregeling kwijt en je kunt pas weer opnieuw proberen je rijbewijs te halen als je officieel weer rijgeschikt bent verklaard door de arts/psychiater. En dat betekent dus na een lange periode van rijontzegging weer opnieuw rijlessen + examen doen.

Dit is een zware, maar terechte maatregel. GHB behoort tot de meeste risicovolle drugs in het verkeer vanwege het risico op out gaan. Jammer genoeg gebeuren er nog steeds ieder jaar ernstige ongelukken in het verkeer door GHB-gebruikers die out gaan tijdens het rijden. De ongelukken zijn hierdoor ook relatief vaak ernstig/dodelijk omdat de bestuurder de controle volledig kwijt is en niet meer remt of uitwijkt.

Je schrijft niet hoe vaak je GHB gebruikt. Mogelijk wil je iets gaan doen aan je GHB-gebruik. De arts zal in het gesprek ook aan jou vragen of je professionele hulp hebt gezocht. Kijk hier voor een overzicht van instellingen voor verslavingszorg in Nederland. Bij jou in de buurt is dat bijvoorbeeld: Spoor6 of Jellinek.

Mvg,

Ronald 

22 december 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG