Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Wat is de invloed van XTC/MDMA wanneer je zwanger probeert te raken? Hoelang blijft het in sperma aanwezig en is het schadelijk voor de kwaliteit of de gezondheid van de baby? En hoe zit het bij de vrouw? Alvast bedankt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Voor zover bekend heeft XTC (MDMA) geen effect op de kwaliteit van de spermacellen, de eicellen en het verloop van de bevruchting. XTC heeft dus geen bekende invloed op de vorming en rijping van de eicel. Ook niet op het tot stand komen van de bevruchting. Pas na de bevruchting laat XTC zijn invloed gelden en ontstaat er een steeds grotere kans op aangeboren afwijkingen bij het kind. 

Maar er is eigenlijk nog maar heel weinig onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld naar de kwaliteit van sperma bij een man. Bij ratten, die ze zeer fors, 12 weken lang, 3 dagen per week XTC toedienden, trad DNA schade op, wat nog onbekende gevolgen heeft. We weten verder uit soortgelijk onderzoek dat de kwaliteit van sperma achteruit kan gaan. Bij mensen is dit echter niet op deze manier vastgesteld.

Bij vrouwen die XTC gebruiken - tijdens de zwangerschap - is er sowieso wel duidelijke groter risico op problemen zoals aangeboren afwijkingen. 

Tot slot wel ik nog een nuancering aanbrengen. Sommige effecten van drugs zijn nog niet helemaal begrepen of nog onvoldoende onderzocht. Er komen regelmatig nieuwe inzichten die er toe leiden dat bijvoorbeeld een voorlichtingsboodschap toch aangescherpt moet worden. Daarom hanteren wij altijd het advies aan stellen die een kindje willen maken om beide minimaal 3 maanden geen drugs te gebruiken.

Mvg,

Ronald

 

05 februari 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG