Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

, ik heb een vraag. Ik slik al 3 jaar fluoxitine 20mg. Nu sinds 2 maanden 40mg. Vorig jaar heb ik xtc geprobeerd ( hele pil totaal) maar ik voelde er niks van, heb zelfs de trein naar huis gepakt omdat ik me verveelde. Later nog een keer thuis met iemand geprobeerd (na een fles wijn pp en 1.5 pil) ook nauwelijks effect. Nu ga ik volgende week naar een festival waar al mn vrienden xtc gaan gebruiken, ik wil het nog wel eens proberen maar aangezien het met 20mg fluoxitine al geen effect had, denk ik met 40mg helenaal niet. Nu las ik dat 4f misschien een optie was, die een soortgelijk effect geeft maar anders op je hersenen werkt. Zou dit een goede optie zijn? En hoeveel is de max.? Ik slik verder ook nog concerta 54mg. Ik ga wel heel goed op truffels en pep. Ik zou graag meer info willen.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 0000

Beste vraagsteller,

Lees ons stuk over XTC en antidepressiva. Het meeste geldt ook voor 4-FA. Dat je geen effect had is niet zo gek. Dit komt door de medicatie die je slikt. Ook met 4-FA zal dit (deels) ook zo zijn. Misschien is het handig om wat meer informatie over je medicatie te geven.

Fluoxetine (Prozac)
Vaak komen deze bijwerkingen voor van Prozac (bij meer dan 10% van de gebruikers ): misselijkheid, diarree, slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid. Verminderde eetlust, angst, nervositeit, rusteloosheid, libidovermindering, slaapstoornis, abnormale dromen, concentratiestoornis, duizeligheid, slaperigheid, tremor, wazig zien, hartkloppingen, QT-intervalverlenging (een hartritmestoornis), voorbijgaande roodheid van het gezicht en hals, geeuwen, smaakveranderingen, braken, droge mond, jeuk, huiduitslag, zweten en gewrichtspijn, frequenter plassen, seksuele disfunctie, verkoudheid, gewichtsverlies.
Dat moet je wel eerst uitsluiten, vooral de hartklachten. Voor de rest weet je dat die bijwerkingen tijdelijk kunnen verergeren door de stimulerende werking van 4-FA.
4-FA en Prozac verhogen o.a de serotonine in het brein. Prozac is een antidepressivum, maar kan de spiegel van mdma en waarschijnlijk 4-FA extra verhogen met meer kans op problemen. Een week stoppen met Prozac is geen goed idee, mocht je dat bedenken: je kan nare ontwenningsverschijnselen krijgen. Als je met een antidepressivum stopt, moet dat namelijk heel heel langzaam afgebouwd worden.

Gebruik van drugs is nooit helemaal veilig. Het kan de redenen die je hebt om Prozac te gebruiken (angst of depressie) weer versterken. Als je toch combineert, kun je ook juist minder voelen van de 4-FA, met het risico dat je een hogere dosering gaat nemen, wat dan ineens het serotoninesyndroom (oververhitting, verwardheid, epilepsie) kan veroorzaken. Het is dus beter om het niet te nemen, maar àls je het doet kun je rekening houden met deze factoren en zo min mogelijk nemen.

Mvg,

Ronald 

14 april 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG