Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste Drugsinfoteam, Ik ben zaterdag naar een festival geweest. Ik had meerdere soorten drugs gebruikt, 1 4fmp pil van ongeveer 180mg, 3/4 xtc pil en ongeveer 6 nakken pep. Ook was de laatste keer xtc 3 weken geleden. Ik ben 1.90 meter lang, 90 kilo. Op het festival ging het ineens ook al wat minder maar dat kwam vooral doordat ik een halve pil had bijgenomen. Gister voelde ik mij ineens heel erg verrot nadat ik gedoucht had. Ik kreeg enorme rillingen door mijn lichaam, gelijk opgezocht op internet en kwam uit op breinschokken. Dit bleef de hele dag aanhouden totdat ik ging slapen. Daarnaast zijn er ook een aantal gevallen van hersenbloedingen ontstaan na 4fmp. Hier heb ik de symptomen van opgezocht en ik heb wel last van mijn arm, maar dit kan ook komen doordat ik er een paar uur op heb geslapen op een kleine bank. Ook had ik tot gisteren in 24 uur niks gegeten. Vandaag zijn die breinschokken redelijk weg, ik voel soms nog wel wat in mn hersenen maar niet zo erg meer. Mijn vraag is nu, wat raden jullie aan? Door zoveel verschillende dingen weet ik niet precies wat het kan zijn. Ik ben erg bang dat er iets mis kan zijn en heb het al aan mijn ouders verteld dat ik xtc heb gedaan, niet de 4fmp. Ze zeiden dat we het gewoon vandaag nog even afwachten.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Wat een vervelende situatie zit je nu in. Ik kan mij wel voorstellen dat jij je nu druk maakt. Makkelijk voor mij om te zeggen: maar je hoeft je niet druk te maken. De lichamelijke klachten die je nu omschrijft zijn 'normaal' (na een hoge dosering) en gaan gewoon weer over. De reactie die jouw lichaam geeft, is een signaal dat dit te veel is geweest.

De breinschokken waar je het over hebt, gebeuren wanneer je een te hoge dosering aan mdma of 4-fa (de correcte benaming van 4fmp) hebt genomen. Doordat je huishouding van de stof serotonine van slag is, kan je deze klachten gaan ervaren. Je geeft aan bang te zijn dat je misschien wel een hersenbloeding kan krijgen door 4-fa. Hier hoef jij je niet druk om te maken. Deze hersenbloedingen hebben bij de enkele mensen vlak na het gebruik plaatsgevonden. Je lichaam is op dit moment aan het herstellen en ik ga ervan uit dat alle lichamelijke klachten vanzelf weer over gaan. Wat hierbij kan helpen is: je rust nemen, zo min mogelijk stress ervaren, gezond eten en een goede nachtrust. Wat ik je verder aan wil raden is stoppen met het googlen naar je klachten. Daar lees je allemaal doemscenario's die voor jou helemaal niet aan de orde zijn. 

Het is goed dat je aangegeven hebt wat je allemaal gebruikt hebt. Hier wil ik je graag wat informatie over meegeven, om de situatie die je beschrijft in de toekomst te voorkomen. Je geeft aan verschillende middelen door elkaar te hebben gebruikt. Combinatiegebruik geeft altijd onvoorspelbare reacties. Dit vergroot de kans op geestelijke en lichamelijke klachten als deze. Des te hoger je doseert, des te groter de kans op klachten. Als je risico's wilt beperken, is het beter niet vaker eens per 2 - 3 maanden te gebruiken. Ook hiermee verklein je de risico's en vergroot je het plezier. Wil je meer info over hoe je risico's beperkt bij middelengebruik? Check onze website nog eens. 

Als laatst heeft niet alleen het middel invloed op de werking, maar ook de set en de setting. Met de set bedoel ik je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Met de setting heb ik het over de omgeving waarin jij je bevindt en de mensen om je heen. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, omdat je bijvoorbeeld veel stress hebt, dan is de kans veel groter dat je klachten ervaart tijdens/na het gebruik.

Samengevat kunnen we stellen dat door de hoge doseringen en combinatiegebruik je deze klachten nu ervaart. Dat is nu even vervelend, maar je lichaam kan hier prima van herstellen. Het is dus vooral belangrijk om niet boos op jezelf te worden of je druk te maken hierom. Dit staat namelijk alleen maar je herstel in de weg. Ga leuke dingen doen, probeer te ontspannen en zorg goed voor je lijf. Heb je toch nog vragen of zit je nog met klachten? Neem dan gerust nog eens contact met ons op.

 

Met hartelijke groet,

Dion

21 mei 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG