Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo! Ik ben een redelijk ervaren xtc gebruiker. Hou me redelijk vaak aan de regel 3 maanden er tussen houden. Maar ik heb altijd als ik gebruik dat de xtc heel snel werk vaak na 20 min voel ik de effecten van xtc al. Ik neem dan vaak bij met kwartjes om de 1-1,5 uur. Maar wat er bij mij vaak gebeurt als ik 5 of 6 kwartjes op heb is dat ik op een random moment in eens de hele roes van xtc voel weg vallen. Net zo als je dat je dronken bent er gebeurd iets ergs en je voelt je in een klap nugter. Dan wordt ik ook moe en wil ik het liefst slapen. Ik vindt dat altijd heel erg jammer. En mensen adviseren mij dan vaak om als nog bij te nemen maar het komt nooit terug. Daarnaast werkt het dan ook afrechts en wordt me lichaam heel moe. Wat kan ik doen om te voorkomen dat die roes in een klap weg is?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ten eerste mijn excuses, door omstandigheden is jouw vraag langer blijven liggen dan normaal. Volgens mij is de vraag al beantwoord, maar mocht dat niet zo zijn, hoop ik dat je nog iets aan dit antwoord hebt. 

Je bent benieuwd hoe het komt dat je xtc ervaring zelfs na bijnemen in ene stopt en wat maakt dat je er daarna niet meer in kan komen. Ook ben je vervolgens erg moe. Ik ga je vertellen hoe dit komt. 

De ervaring van xtc wordt bepaald door drug, set en setting. In dit geval geef je aan dat je begint met wat xtc en daarna bijneemt met kwartjes.

Hoe xtc werkt is dat het zich voornamelijk focust op de stof serotonine in het brein. Dit is een zogenaamd "geluksstofje". Bij gebruik van xtc komt er een hele lading serotonine vrij, hierdoor voel je je blij, energiek, opgewekt etc, de zogeheten xtc-ervaring. Echter is er een beperkte hoeveelheid serotonine aanwezig in je brein. Als de voorraad op is ervaar je niet meer hetzelfde als in het begin. Bijnemen heeft daarom eigenlijk geen zin. Bij serotonine geldt: op is op. Dan heeft het eerst weer tijd nodig om naar het normale serotonine niveau te komen (vandaar dat we aanraden zeker niet binnen 3 maanden opnieuw te gebruiken). Meer xtc nemen verhoogt dus niet het plezier, maar wel de risico's.

Het feit dat je daarna moe wordt is dus ook niet zo gek, de xtc is uitgewerkt, dit was een heftige ervaring voor je lijf, en die moet weer herstellen en gaat dus op spaarstand. 

Je kan er dus eigenlijk niets aan doen dat de roes op een gegeven moment verdwijnt, dit is hoe de stof werkt in je brein. Vooral goed om te plannen wanneer je gebruikt, wanneer je op je piek wilt zitten en te weten hoelang het duurt voordat je ervaring voorbij is. Daarnaast is het natuurlijk altijd van belang dat je van te voren goed uitrust en denkt over waar en met wie je gaat gebruiken. 

Je geeft al aan altijd voorzichtig te zijn met gebruik. Laat je je xtc ook testen? Je kunt dit gratis en anoniem doen bij een van de testpunten in Nederland. Pas dan weet je hoeveel mg er in je pil zit (vanaf de buitenkant kun je dat niet zien). Dat helpt met doseren.

Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben. Heb je nog meer vragen? Stuur me dan nog een bericht?

Groet,

Celeste en Reinier

10 maart 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG