Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik heb een korte vraag met een lang verhaal. Ik zou bij het begin beginnen: Ik heb halverwege oktober voor het eerst XTC gebruikt en dat ging prima en ik vond het leuk. Ik heb het met oud en nieuw opnieuw gebruik en dat ging ook goed. Ik heb denk ik wel iets te veel gehad, want ik heb 1 en een kwart pil gehad en in de pil zat: 125mg MDMA, 2mg Amfetamine, 4mg cafeïne (volgens de dealer) en ik ben 1,76 en 72 kilo. Ik heb er wel een zware kater van gehad want heb 2 dagen of zo geslapen en enorme hoofdpijn en tong/mond pijn gehad. Een week na oud en nieuw kreeg ik opeens een paniekaanval en we zijn toen naar de dokter geweest. Die heeft verteld dat het spul uit m'n lichaam is en er niks meer aan de hand is. De dagen erna (en nog steeds) voelde ik me heel erg raar. Ik kan het niet helemaal beschrijven maar het voelt een beetje alsof ik achter een glas zit en alles langs me gaat. Mijn lichaam voelt vreemd en soms niet alsof ik er in zit. Alsof ik naar een film kijk ofzo. Soms zie ik m'n handen of hoor ik m'n stem en is dat echt heel raar, kan het niet helemaal beschrijven, alsof het niet mijn lichaam is. Ook heb ik een tijdje gedacht dat ik een bril zou moeten hebben ofzo omdat mijn zicht een beetje vreemd is, maar ik kan alles gewoon lezen want ik heb goede ogen maar alles lijkt een beetje verder weg ofzo en een beetje sloom en heb ook oogruis. Ook denk ik soms heel erg diep na over het leven enzo alsof ik heel stoned ben echt heel eng. Mijn gevoel is ook heel erg ups en downs, soms voel ik me goed maar 2 minuten later kan ik me opeens heel kut en angstig voelen. Het is het ergst als ik brak ben en dus de avond ervoor heb gedronken, dan heb ik soms echt hele rare momenten in m'n lichaam (heb ik ook tijdens m'n werk gehad en durf dus ook niet meer te werken) en ga ik heel diep nadenken en trillen en zo (had ik eerst nooit) dus ik durf ook niet meer te drinken. Ook rookte ik maar dat durf ik ook niet meer omdat ik daarna ook wel eens ging trillen en raar voelen enzo maar daar ben ik nu ook mee gestopt (kan je nagaan hoe angstig ik ben). Ook hebben mijn kaken nog 2 maand best wel hard nageschokt de hele tijd, het wordt nu wat minder. Ik heb ook soms een heel gek gevoel in m'n mond aan m'n tong/gehemelte of als ik slik alsof t er niet is ofzo. Ik heb wel een keer in m'n leven een bad trip gehad van wiet. Nu is mijn vraag wat er met mij aan de hand is? Ik had al met iemand van Trimbos gechat en die had mij doorgestuurd naar deze site. Ik ga liever niet naar de huisarts wat die gaat mij misschien wel antidepressiva ofzo voorschrijven en daar zit ik al helemaal niet op te wachten. Jullie zijn een beetje mijn laatste hoop. Gaat dit vanzelf over? En zijn er dan tips voor dat t sneller over gaat?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Koekoek

Beste vraagsteller,

Bedankt voor het delen van je ervaring. Je bent niet de enige met dit soort klachten. En ik kan je geruststellen. In bijna alle gevallen gaan de klachten uiteindelijk voorbij! Het is wel handig dat je meer inzicht krijgt in het ontstaan van deze klachten, zodat je meer rust krijgt en je lifestyle aanpast op zo'n manier dat de klachten ook kunnen verdwijnen.

Je hebt last van restklachten na XTC, met onder andere derealisatie, depersonalisatie. Soms komt dit voor na heftig drugsgebruik of na een bad trip of paniekaanval en houden deze klachten meestal enkele weken of enkele maanden aan. Soms zijn mensen eigenlijk al gevoeliger voor dit soort klachten en is het door drugsgebruik getriggerd. Dit is mogelijk bij jou het geval. Je hebt in ieder geval al eerder ervaring gehad met een bad trip. Verder was het je eerste keer XTC wat altijd heel heftig is. Je hebt wat aan de hoge kant gedoseerd. Hoewel dat laatste in ieder geval niet per se een verklaring is voor je klachten.

Je bent al bij de dokter geweest en je dokter had gelijk. Er waren geen reststoffen meer in je lichaam. Verder hoef je ook niet je ogen te laten onderzoeken. Daar zullen ze niks vinden aan je ogen zelf. Je noemt, minder gezichtsvermogen, handen die raar voelen of je stem die raar klinkt. Dit zijn derealisatie- en depersonalisatieklachten.

Als je depersonalisatie- of derealisatieklachten hebt na drugsgebruik en ze houden lang aan en ze gaan maar niet over, neem dan (zelf of je huisarts) contact op met ons Landelijk Medisch Spreekuur. Het is bij jou al een aantal maanden geleden. Je kunt daarom best wel bellen voor een telefonisch consult met onze arts: Gerard Alderliefste. 

Er zijn ook dingen die je nu al kunt doen om je klachten te verminderen (of zelf na verloop van tijd kunnen doen verdwijnen). Kijk daar voor op deze pagina met tips. Je hebt mogelijk wel derealisatie (of depersonalisatie-) klachten maar geen DPS (depersonalisatiesyndroom). Dat maakt niet uit. Deze tips zijn ook allemaal op jou van toepassing. 

Verder is het naar mijn mening wel een goed idee dat je je huisarts betrekt. Eventueel kan hij/zij overleggen met onze arts Gerard Alderliefste. Het is niet de bedoeling dat jij zomaar anti-depressiva gaat krijgen voor deze klachten. Wat wel belangrijk is is dat je samen met je huisarts kijkt waar de mogelijkheden liggen voor het vinden van rust in je lichaam en geest. Dat kan zijn bijvoorbeeld door psychotherapie, haptonomie, yoga, mindfullness, etc etc. Dat hangt er van af wat prettig is en bij je past.

Succes met het herstel!

Mvg,

Ronald

07 maart 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG