Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, 3,5 maand geleden heb ik 3 avonden achter elkaar xtc gebruikt in combinatie met speed. De laatste nacht heb ik hier een paniekaanval door gekregen. Na een week bijkomen voelde ik me weer normaal, maar 3 weken na het gebruik nadat ik enorm veel uren had geleerd voor mijn tentamens, kreeg ik enorm veel last van een licht gevoel in mijn hoofd, duizeligheid, wellicht derealisatie en een minder scherp zicht. Ook mijn concentratievermogen is minder geworden en als ik lang aan school moet werken, krijg ik een erg licht/mistig gevoel in mijn hoofd waardoor dit een stuk lastiger wordt. Een aantal klachten zijn helaas gebleven (in iets mindere mate dan op het hoogtepunt, maar nog steeds heb ik er hinder van). Dit gaf me in het begin ook redelijk wat stress, maar nu kan ik er mee omgaan en geeft het me niet echt meer een gespannen gevoel. Aangezien de klachten na 3 maanden er nog steeds zijn heb ik 2 weken geleden ervoor heb gekozen om erg veel te gaan sporten en gezonder te gaan eten omdat ik zo snel mogelijk weer de oude wil worden. Ik gebruik geen drugs meer en probeer het drinken van alcohol zo veel mogelijk te beperken. Door het vele sporten (ongeveer 4/5 keer per week hardlopen) begin ik me wel weer wat beter te voelen. De duizeligheid is weg, het lichte/mistige gevoel in mijn hoofd is wat minder dan voorheen en de derealisatie is voor mijn gevoel ook bijna verdwenen. Wel heb ik nog last van een wat minder scherp zicht dan voorheen. Ik begin me dus wat beter te voelen, maar als ik mij op mijn studie moet focussen, dan worden de klachten weer erger en ik heb het gevoel dat de hoeveelheid werk van mijn studie mijn klachten dan ook in stand houdt. Nu heb ik gelukkig bijna vakantie en ik hoop dat de rust die ik in de vakantie heb, in combinatie met het sporten, mij weer de oude gaat maken. Mijn vraag aan u: -Kunnen deze klachten, door het xtc en speed gebruik, een overbelasting van de hersenen zijn door mijn studie inspanning? Zo nee, waar denkt u aan? -Acht u de kans aanwezig dat mijn klachten minder worden / weg zullen gaan door het vele sporten en het gezonder eten? Ik hoor graag hoe u hierover denkt en of u aanbevelingen/tips heeft.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 123456789

Beste vraagsteller,

Je hebt een periode heftig gebruikt. Drie dagen XTC en speed achter elkaar geeft een groot risico op dit soort klachten. Lees onze info over XTC door om in het vervolg de risico's beter te beperken.

Om antwoord tegen op je vragen:

1. Deze paniekaanval en sluimerende restklachten in de afgelopen maanden zijn door heftig drugsgebruik getriggerd. Het angstcentrum in de hersenen is overprikkeld. Stress tijdens een studieperiode zorgt ervoor dat je de klachten weer sterker ervaart. Zo zijn er mogelijk nog meer triggers zoals koffie, drugs, angstige dingen, drukke openbare ruimtes etc. De ene persoon heeft er meer last van dan de andere. 

2. Ja, als ik je verhaal zo lees ben je goed bezig en al een heel eind op weg naar volledig herstel. Ik wil je ook geruststellen. De klachten gaan voorbij. Maar het kan nog wel enkele weken of maanden duren voor het echt helemaal weg is. En dan blijf je zelfs extra gevoelig dat het weer terugkomt. Daarom is het handig je aan deze tips te houden. Deze tips zijn ook voor jou van toepassing (ondanks dat je geen DPS syndroom hebt).

Wat je nu het beste kunt doen is je focussen op ontspanning en afleiding. Hou je niet teveel bezig met je klachten. Ga sowieso van het internet af. Ga niet Googlen naar klachten. Zoek dingen die ontspanning geven. Sporten geeft lichamelijk ontspanning en dat werkt voor jou. Soms werkt praten en 'uit je hoofd komen' voor iemand beter om uit die vicieuze cirkel van angstklachten te komen. Dan kun je (samen met de huisarts) kijken naar andere dingen die bij je passen zoals: haptonomie, yoga, ontspanningsoefeningen, hyperventilatietraining, mindfullness etc etc. Hoe dan ook er is geen passend antwoord voor iedereen, maar het is hoe dan ook een kwestie van rust in je lichaam en geest + de tijd nemen.

Succes en heb je nog vragen kun je altijd weer een vraag stellen.

Groetjes,

Ronald

 

17 juni 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG