Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Misschien een beetje een rare vraag omdat jullie er uiteraard niet voor zijn om bepaalde drugs aan te bevelen. Ik gebruik namelijk regelmatig xtc, met regelmatig bedoel ik vaker dan dat ik zelf zou willen ( 1 x per 1 à 1,5 maand ). Ik merk het laatste anderhalf jaar dat ik me erg futloos voel en vaak geen puf heb om iets te ondernemen, ik ben hiervoor naar de dokter geweest en heb een bloedtest gedaan. Hier is eigenlijk uit gekomen dat er niks mis is met mijn lichaam, hoewel ik toch wéét dat er iets aan de hand is. Ik heb de dokter uiteraard niet verteld dat ik regelmatig xtc gebruik op feesten, dus hier is geen uitspraak over gedaan door de dokter. Ik heb afgelopen jaar een tussenjaar in een callcenter gehad, terwijl ik HBO niveau aankan. Ik had eerst het idee dat dit de eventuele oorzaak zou kunnen zijn (geen uitdaging, niet werken op het niveau dat ik aankan, het idee hebben dat ik niet verder kom in het leven) en ondertussen ben ik begonnen met mijn nieuwe studie. Het verliep allemaal prima en ik voelde me weer topfit, totdat ik de afgelopen 6 weken weer 2 maal xtc heb gebruikt. Ik heb de afgelopen 3 dagen bijna geen puf meer om uit bed te komen, dus voor mij is de oorzaak meer dan duidelijk: xtc gebruik. Het uitgeputte gevoel ligt bij mij voornamelijk mentaal en ik ben het echt zat om me zo te voelen. Toch is het voor mij erg lastig om afstand te doen van drugsgebruik, dit is niet omdat ik verslaafd ben (ik gebruik puur recreatief) maar eerder omdat al mijn vrienden erge techno liefhebbers zijn en ik niet. De enige manier dat ik me kan vermaken op zo'n soort muziek is door iets van middelen te gebruiken, ik wil me uiteraard niet 8 uur lang zitten vervelen op een bankje maar gewoon lekker contacten leggen en me toch kunnen vermaken op een feest. Om helemaal niet te gaan is natuurlijk ook geen optie, ik ga graag met mijn vrienden naar feestjes. Nu stelde een van mijn vrienden voor om als alternatief eens speed (pep) te gebruiken. Je wordt hier namelijk wél actief van en krijgt minder grenzen maar het zou minder effect hebben op je gemoedstoestand de dagen erna. Klopt het dat speed minder slecht is voor je serotonine gehalte? Met vriendelijke groeten, C

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Pep

Beste vraagsteller,

Goed dat je jezelf informeert. Als je je niet kunt vermaken op deze muziek zonder middelen, kun je er over nadenken of je deze muziek echt wel zo tof vindt. Een paar drankjes maken je overigens ook wat losser in het dansen en contacten leggen en de nasleep waar je last van hebt is hierbij aanzienlijk minder langdurig. 

Speed is inderdaad minder belastend op je serotonine. Overigens heeft dit wel weer invloed op je dopamine en adrenaline, waardoor je bij hogere doseringen ook dagenlang uitgeblust/futloos en ongemotiveerd kan voelen met geen puf om dingen te ondernemen. Matig doseren is dus nog steeds superbelangrijk als je gevoelig bent voor dit soort klachten. Wat er ook nog bijkomt is dat speed een verslavende werking heeft, wat XTC veel minder heeft, en de neiging om vaker te gebruiken dus groter is. Als je dit probeert, begin dan met een lage dosering om te kijken of je het effect wel fijn vindt en hoe heftig de dip is voor jou bij dit middel, dit kan echt per persoon erg verschillen.

Wat ook belangrijk is bij XTC is de dosering. Wij raden over het algemeen aan om niet meer dan 1 tot 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht te nemen om de risico's zo veel mogelijk te beperken. Ook is het belangrijk hierna 2 tot 3 maanden rust te nemen zodat je lichaam en geest kan herstellen. 

Vriendelijke groet,

Mick

23 oktober 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG