Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Vorige week was het weer ADE! En samen mer mijn vriend heb ik genoten van twee avonden feest. Op donderdag/vrijdag nacht en zaterdag overdag. Nu is het de woensdag erna en hebben we beide wat last van hartkloppingen. Icm schoolstress en werkstress. Mij lijkt het dst dat gewoon over gaat maar ik wil het toch even zeker weten. Bij mij was het vooral maandag/dinsdag heel erg, maar nu alweer minder. Bij mijn vriend is het nog wel wat meer. Zijn er nog tips. Dingen die we vooral wel en niet kunnen doen?? Alvast bedankt, Groetjes,

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: ADE

Beste vraagsteller,

Hartkloppingen kunnen meerdere oorzaken hebben. Stress kan al een oorzaak zijn voor hartkloppingen. Je schrijft niet of je drugs zoals XTC of 4-FA gebruikt hebt. Soms krijgen mensen dit soort klachten in de dagen na het gebruik van drugs. Meestal is er ook sprake van angst. Jij schrijft daar niet over dus ik ga er vanuit dat je geen angstklachten of paniekaanvallen hebt.

Je hebt trouwens gelijk, ,meestal gaan de klachten gelukkig vanzelf voorbij. Er zijn we wat tips waar je je aan kunt houden. Dit zijn algemene tips voor mensen met restklachten na drugsgebruik.                                                                                 

Wat verergert klachten?
•Alcohol, nicotine, koffie en drugs
•Weinig slapen
•Stress
•Zorgen maken / blijven malen / negatieve gedachten herhalen

Wat helpt?
•Breng rust in je lijf
•Breng rust in je hoofd
•Zoek afleiding
•Licht (belangrijke) mensen in

Breng rust in je lijf

Als je veel angst ervaart, uit zich dat in veel spanning in je lijf. Hoe meer ontspannen je bent, hoe minder angst en stress je ervaart. Het belangrijkste is je ademhaling. Als je je concentreert op ademhaling via je buik, word je rustiger en meer ontspannen. Haal adem door je neus en laat alle spanning los op een uitademing via je mond. Op internet vind je veel ontspanningsoefeningen. Probeer het eens uit. Daarnaast kun je baat hebben bij meditatie, (hatha) yoga, haptonomie en mindfullness.

Breng rust in je hoofd

De klachten die je ervaart worden gevoed door angst. Angst komt voort uit gedachten. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel waarbij de angst om ‘bijv. iets kapot gemaakt te hebben’ de klachten versterkt. Misschien ben je bang dat ‘het niet meer over gaat’ en blijf je hierover malen. Je gaat jezelf overtuigen dat het zo is. Dit terwijl de gedachte dat ‘het niet meer over gaat’ helemaal niet klopt. Want: jij kunt niet in de toekomst kijken en wij weten uit ervaring dat het overgaat. Het angstcentrum in de hersenen is overprikkeld, waardoor je meer spanning en sneller (irreële) angst kunt ervaren.

Probeer je focus op je klachten te verleggen. Denk aan positieve dingen en probeer je normale ritme te behouden. Meditatie, (hatha) yoga, haptonomie en mindfulness kunnen je helpen om die negatieve gedachtenspiraal in je hoofd te doorbreken.

Het volgende is belangrijk voor je herstel:
•Het besef dat nare gevoelens (angst en paniek) in golven komen en gaan.
•Het besef dat nare angstige gedachten niet waar zijn, zoals:
“Ik ga dood”
“Ik word echt gek”
“Het gaat nooit meer over”
•Stop met vechten. Accepteer dat je je nu even naar voelt, maar dat het vanzelf weer overgaat.
•Heb vertrouwen dat het minder wordt.

Zoek afleiding

Hoe meer je focused op waar je last van hebt, of last van denkt te hebben, of gaat krijgen, hoe meer je dat zal gaan ervaren. Hoe meer je focus ligt op leuke dingen en gedachten, hoe sterker je het gezonde en positieve zal ervaren. Mensen kunnen zichzelf echt een probleem 'aan denken'. Jij hebt zelf in de hand hoe groot of hoe klein je iets maakt. Dus richt je op leuke dingen: wandelen, sporten, naar de film etc.

Licht (belangrijke) mensen in

Praat met mensen die je vertrouwt over waar je last van hebt. Het lucht op en ze kunnen je helpen. Dit door je te helpen herinneren dat het overgaat, je gerust te stellen en te laten realiseren dat sommige gedachten niet kloppen.

 

Mvg,


Ronald

25 oktober 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG