Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik heb begin maart cocaine gesnoven. Dit heb ik al eens vaker gedaan maar deze avond heeft tot nu toe de rest van me leven totaal veranderd. Sindsdien is er iets veranderd in mijn hoofd. Ik ben na de bewuste avond tot en met juni extreem duizelig (draaiduizeligheid) geweest met daarbij de nodige misselijkheid (veel kots neigingen). Dit is rond juni omgeslagen in een soort gevoel van continue zenuwachtigheid en paniekaanvallen. Dit heb ik daarvoor nooit gehad. Ik kan daarnaast ook totaal niet meer tegen koffie, na 1 hele kop dan voel ik me de uren daarna heel erg opgejaagd en ook voel ik me hart bonken. Ook tegen alcohol kan ik een stuk minder goed, na een paar speciaal biertjes bijvoorbeeld wordt ik heel dronken. In het ziekenhuis ben ik inmiddels op alles getest, ziekte van lyme, MRI scan gehad, CT scan gehad van me hoofd, evenwichtsorgaan-test gehad en zelfs een slang in mijn maag gehad om te kijken of daar iets zat ivm misselijkheid (trigger). Maar hier kwam overal niks uit. Mijn neuroloog gelooft ook niet echt 100% of het de cocaine is nog na zo'n lange tijd (nu 10 maanden verder). Maar om de zoveel tijd met vrienden neem ik wel eens een puntje en dan voel ik me eigenlijk gewoon zo slecht, dan wil ik gelijk naar huis en voel ik me hart weer razen. Eigenlijk het gevoel alsof de cocaine na een nachtje doorhalen is uitgewerkt, maar dan meteen. En dat allemaal na die ene nacht. Ik loop nu ook bij de psycholoog, maar hier zie ik niet echt verbetering in helaas. Het echte gevoel van zenuwachtigheid en duizeligheid wordt wel met de tijd minder. Maar laatst heb ik een aantal speciaal biertjes gehad en in de middag daarvoor oxazepam (voor mijn zenuwachtigheid gekregen van de huisarts, en die middag voelde ik me echt slecht) en dat heeft zo'n duizeligheid weer opgewekt waardoor ik weer een beetje terug bij af was. (Ook raar dat dit nu veroorzaakt was door het bier ipv cocaine) Ik slik daarnaast wel eens een pil, of pure mdma. Hier heb ik totaal geen last van (in tegenstelling tot cocaine), en ook bijna geen kater. Mijn neuroloog weet het helaas niet meer ( net zoals alle andere specialisten die ik heb ontmoet), hebben jullie misschien een idee van wat er in mijn hersenen is veranderd? En wat ik er misschien aan kan doen? Hoe kan het dat ik bijv. niet meer tegen cocaine kan, en iemand die verslaafd is er bijvoorbeeld een gram per dag door heen jaagt?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: saschas

Beste vraagsteller,

Je hebt in de afgelopen tien maanden al een flink traject belopen zeg en wat vervelend dat je hier nog steeds mee loopt. Cocaïne kan bij langdurig gebruik veranderingen in de hersenen veroorzaken, maar dit is vooral op het gebied van je persoonlijkheid en niet de klachten die je omschrijft.

Wat fijn is, is dat lichamelijke oorzaken uitgesloten zijn. In de zin dat de klachten niet direct uit lichamelijke problemen komen. Als ik het zo lees, heb je lichamelijke klachten die onder de noemer 'psychosomatisch' vallen. Dit betekent dat je lichamelijke klachten hebt, veroorzaakt vanuit je psyche.

Je omschrijft dat je in paniek geraakt bent, angst ervaart en een bepaalde gejaagdheid en zenuwachtigheid ervaart. Dit kan allemaal te maken hebben met het begrip angst. Wanneer ons lichaam een situatie als gevaarlijk of levensbedreigend inschat, ervaren wij angst. Dat is gezond en normaal. Sterker nog, zonder angst waren wij als mens misschien wel uitgestorven. Echter komt het ook wel eens voor dat ons lichaam een situatie als gevaarlijk inschat, terwijl dit helemaal niet het geval is. Zeker wanneer er middelen in het spel zijn, kunnen deze angst-of paniekgevoelens langdurig aanhouden. Soms zelfs zonder dat je zelf door hebt dat het hier gaat om angstgevoelens.


Een schrale troost, wij krijgen wekelijks verschillende berichten waarin mensen na druggebruik in paniek zijn geraakt en hier weken, maanden of zelfs jaren last van hebben. Je bent dus zeker niet de enige en dit is niet een blijvend iets. Op onze pagina over omgaan met angstklachten kan je lezen over wat mogelijke oplossingen zijn. Ik lees in je verhaal dat je soms koffie en alcohol drinkt en soms wat gebruikt. Het gebruik van middelen zoals alcohol, koffie of cocaïne kan het herstel in de weg staan. Dit zelfs wanneer je denkt 3 maanden klachtenvrij te zijn.

Omgaan met angstklachten en je rust vinden kan soms ontzettend moeilijk zijn. Hiervoor zou je samen met je psycholoog naar dit probleem kunnen kijken. Het verbaast mij overigens wel dat je de verschillende hulpverleningsinstanties de link niet gelegd hebben.

Ik hoop zo je vragen beantwoord te hebben en dat je nu wat meer inzicht hebt. Mocht je nog vragen hebben of heeft je psycholoog vragen? Jullie kunnen beide altijd contact met ons zoeken.

 

Succes de aankomende tijd en een hartelijke groet,

 

Dion

13 november 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG