Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Afgelopen juli is mijn volledige schildklier verwijderd omdat ik schildklierkanker had. Ik ben nu nog bezig om mijn medicatie goed in te stellen. De laatste check was mijn T4 nog te hoog (11) en mijn TSH stabiel en goed (19). Ik heb sinds 2 dagen daarom een verhoging gehad in medicatie (van 125 naar 150 microgram). 27 januari is er een feestje waar we normaliter 4FA (designerdrug) zouden gebruiken. Is dit voor mij veilig om te doen of kan ik beter wachten tot mijn waardes weer helemaal goed zijn?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het instellen van je schildklier duurt helaas best lang. De waardes die je aangeeft kloppen denk ik niet. De T4 moet ongeveer tussen de 12 en 20 zijn en de TSH tussen de 1 en de 3. Met name de TSH is belangrijk om goed te krijgen en je arts gaat dan met kleine stapjes omhoog totdat je TSH goed is en er geen klachten zijn van hartkloppingen, zweten, snelle stoelgang e.d. Als je TSH nog hoog is (zoals je beschrijft) en je dus nog te weinig schildklierhormoon hebt hebben veel mensen last van vermoeidheid, somberheid, kouwelijk gevoel, trage stoelgang (obstipatie).

Dit is geen ideale situatie om drugs te gebruiken. 4-FA is een middel waarbij de dosering snel te hoog kan zijn en er zijn vrij ernstige incidenten gemeld van 4-FA. Bij een te hoge dosis kunnen er hartritmestoornissen ontstaan en er zijn ook meldingen van hersenbloeding. Het is dus zeker geen XTC-light wat soms wordt beweerd. Hier lees je er meer over. Ook kan je bij schildklierziekten last krijgen van hartkloppingen, dus deze bijwerkingen versterken elkaar. Zowel 4FA als schildklierhormoon zijn 'uppers' die beide de bloeddruk, de hartslag en de stoelgang verhogen.

Indien je nog een te kort hebt aan schildklierhormoon (zoals bij jou) is moeheid en somberheid een veel voorkomende klacht. 4-FA zal deze emotie kunnen versterken en je loopt daardoor risico op een bad trip en langdurige klachten na het gebruik van de drugs. Wachten tot je schildklier volledig stabiel is zou daarom verstandiger zijn.

Groet,

Karin W, huisarts

25 januari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG