Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben ooit wakker geworden in het ziekenhuis nadat ik perongeluk of met opzet teveel/ overdosis GHB heb ingenomen. De mensen van de ambulance zeiden dat ze net op tijd waren, anders was ik dood geweest. dit heb ik nooit geloofd, maar nu heb ik in mijn dossier van het ziekenhuis gevonden dat de waarden van natrium en kalium gevaarlijk mis waren. (Hypernatriemie en hypokaliëmie) Ik heb zonet gegoogled of natrium en kalium met ghb te maken hebben, Wat ik heb gevonden is dat er 3 verschillende ghb-zouten bestaan, waaronder 1 van kalium en 1 van natrium. Mijn vraag is of dit verhaal een beetje klopt en of dit perongeluk kan voorkomen of dat je echt VEEL TE VEEL moet nemen voordat het mis gaat

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 9832

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Dat moet een nare ervaring geweest zijn. 

De grens tussen recreatief gebruik en een overdosis is bij GHB vrij dun. Verreweg de meeste ziekenhuisopname na GHB gebruik zijn gevolg van een overdosis. Een overdosis GHB is levensbedreigend omdat je in een coma belandt die het hart en de longen stil kan leggen. 

Hypernatriëmie wil zeggen dat er te veel natrium in het lichaam zit. Dit kan komen door te weinig drinken of teveel vochtverlies. Hypokaliëmie betekent dat er te weinig kalium in het lichaam is. Hypokaliëmie kan onder andere veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld veel zweten en diarree.

Wanneer je in comateuze toestand in het ziekenhuis op bent genomen is proberen artsen deze toestand dikwijls te doorbreken door te zorgen dat er een plasprikkel ontstaat. Door de plasprikkel wordt het lichaam weer 'wakker'. Dit gebeurt door een vochtinfuus en/of plasmedicatie toe te dienen. Een bijeffect hiervan kan hypokaliëmie zijn. 

Ik hoop dat je iets met deze informatie kan. Op een afstand is het lastig te beoordelen wat er precies aan de hand was in jouw lichaam. Raadpleeg een arts van het ziekenhuis als je zekerder wilt zijn. 

Met vriendelijke groet, 

Sjoerd

29 januari 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG