Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

hallo, ik ben van plan xtc te gaan gebruiken maar had toch een vraag. ik loop sinds een half jaar bij de psycholoog voor de klacht PTSS (post traumatische stress stoornis) en met als gevolg daarvan depressie, angst, depersonalisatie en derealisatie. ik ben van mezelf een paranoïde persoon en wil graag alles onder controle hebben dus ook mijn lichaam. ik heb in het verleden slechte ervaringen gehad met wiet dat als ik een jointje rookte ik helemaal gek werd, angstig werd, hartkloppingen kreeg en het psychisch eigenlijk niet trok. nu ben ik dus van plan xtc te gaan gebruiken met mijn vriend in een veilige omgeving. we willen starten met een kwartje want ik weeg 51 kilo en ben 1,70 lang. ik heb er heel veel zin in en ben erg nieuwschierig maar ik ben bang hoe ik me ga voelen, of ik er wel tegen kan en of ik er ernstige gevolgen aan overhoud. dan vraag je je af waarom ik dit überhaupt zou doen maar de reden waarom is nieuwschierigheid en omdat het me echt leuk lijkt. ik ben benieuwd wat jullie advies naar mij zal zijn. moet ik het wel gebruiken en zo ja waar moet ik op letten en kan ik er veel schade aan overhouden mentaal. bij voorbaat dank.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 13

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Wat goed dat je jezelf eerst goed informeert voordat je een keuze maakt. Wat vervelend dat je met al deze klachten loopt, lijkt me niet makkelijk! Je geeft aan PTSS te hebben met een aantal daardoor voortvloeiende stoornissen. Kan het zijn dat je interesse hebt in XTC (oftewel mdma) omdat het actueel is dat het mogelijk kan helpen bij het herstel van PTSS? Op dit moment wordt onderzocht of het kan helpen bij de behandeling van een PTSS. Voor sommige mensen met deze stoornis is het gewoon niet mogelijk om hierover te praten. Door een gecontroleerde dosis toe te dienen maakt het gebruik van mdma mogelijk beter dingen bespreekbaar. Dit wordt nog onderzocht.

Graag wil ik je helpen met de vragen die je stelt. Alhoewel het misschien niet het antwoord is wat je wil horen, raad ik het gebruik van alle drugs in jouw situatie af. Graag wil ik onderbouwen hoe ik op dit advies kom.

Drugsgebruik brengt altijd risico's met zich mee. Hoe gezond iemand ook is. Echter zijn bepaalde kenmerken een duidelijke voorspeller voor problemen. Dit is in te schatten aan de hand van de driehoek: drugs, set en setting. De drug die je wil gebruiken is XTC. Dit heeft mdma als werkzame stof de pil bevat een aantal milligram. Om zeker te weten dat het alleen mdma en geen andere schadelijke stoffen bevat en om te ontdekken hoeveel milligram mdma in de pil zit, kun jij je drugs anoniem laten testen.  Bij mdma geven de meeste gebruikers aan dat het prettigste effect met een dosis tussen 1 tot 1,5mg mdma per kilo lichaamsgewicht is. Een kwartje of een halfje is geen goede maatstaaf, de ene pil bevat 60mg en de ander 280mg.

Met de set bedoel ik jouw psychische en lichamelijke gesteldheid. Je geeft aan verschillende stoornissen te hebben. Ik vind 'stoornis' overigens een wat vervelend woord, vanaf nu benoem ik je PTSS, depressie angst, depersonalisatie- en derealisatieklachten een uitdaging ;-).  Wanneer iemand geen lichamelijke en geestelijke klachten in het dagelijks leven heeft, is de kans groter dat druggebruik een fijne ervaring wordt. Echter wanneer iemand met bepaalde uitdagingen te maken heeft zoals een depressie, is het risico aanzienlijk groter op problemen. De kans is dus veel groter dat de trip bij jou helemaal niet leuk gaat worden. Je kunt bijvoorbeeld ineens heel angstig of zelfs in paniek raken of je juist nog veel depressiever gaan voelen. Dit is zowel tijdens als na het gebruik. Het gebruik van drugs versterkt dan vaak de gevoelens die je vlak voor het gebruik ervaart.

Het komt veel voor dat mensen die mdma gebruiken en gezond zijn, hier angstklachten of depersonalisatie en derealisatie aan over houden. Daarnaast gaan gebruikers zich de dagen daarna wat depressief voelen (de dinsdagdip), ook na het gebruik kan jouw depressie zich gaan versterken. Hierover meer in de video op de pagina over de werking van mdma. Met andere woorden schat ik de kans erg groot dat het jouw herstel in de weg staat.

Ook de setting heeft invloed op de trip. In jouw geval geef je aan het in een veilige omgeving te doen en is er iemand bij die je helemaal kan vertrouwen. Het blijkt dus dat je een verhoogd risico loopt op problemen tijdens en na het gebruik door je huidige psychische staat, hoe vervelend dat ook is. Dat is voor mij voldoende informatie om het gebruik af te raden. Ik zou het namelijk heel vervelend vinden als je hierdoor wel in de problemen komt.

Overigens vraag ik me nog even af of je voor je uitdagingen ook medicatie slikt. Wanneer je antidepressiva slikt (klassieke antidepressiva, mao remmers of SSRI's) dan mag je geen mdma gebruiken omdat je een grote kans hebt op het serotoninesyndroom. Het tijdelijk stoppen met de medicatie is tevens af te raden, omdat je lichaam daarna weer een week of twee nodig heeft om aan de medicatie te wennen. Ook wanneer je kalmerende middelen slikt zoals benzodiazepinen kan je beter geen drugs gebruiken.

Ik hoop met mijn antwoord je goede informatie te hebben gegeven waarop jij een keuze kan maken die voor jou goed voelt. Mocht je nog vragen of onduidelijkheden hebben, dan ben je van harte welkom om deze te stellen! Mocht je de keuze maken om het te gebruiken en ervaar je tijdens- of daarna klachten, ook dan ben je van harte welkom om dit met ons te delen.

Veel succes met je herstel en een vriendelijke groet,

 

Dion

 

30 januari 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG