Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste Drugsinfoteam, natuurlijk laat je de auto en eventuele andere apparaten staan als je drugs gebruikt heb. Ik vraag me echter af hoe dit werkt met microdosing. Door een zeer kleine dosis truffels te gebruiken (elke 4e dag 0.2 gram gedroogd). Dit zou niet je vermogen om te rijden moeten kunnen beïnvloeden. En veel mensen microdosen om effectiever te kunnen werken of studeren, maar dan moeten ze wel op hun werk of school geraken. Is het gevaarlijk om met een microdose te rijden? Zo ja, als je op dag 1 een microdose neemt, en op dag 2 en 3 niet, kun je dan op dag 2 of 3 wel rijden? Zou dit traceerbaar zijn in een rijtest door de politie(op dag 1, 2, of 3)? Bij voorbaat dank.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: microdose12

Beste vraagsteller,

Het werkt zo: kom je boven de vastgestelde gedragsgerelateerde grenswaarde van een bepaalde drug in het bloed uit, dan ben je strafbaar van een misdrijf. Voor sommige drugs zijn die waarden vastgesteld, voor sommige niet. Stel dat onder invloed van truffels gepakt wordt. Dit terwijl er geen keiharde grens is vastgesteld. Dan beslist een deskundige in de rechtbank. Truffels zijn niet aan te tonen met de speekseltest, maar wel te vinden bij een eventuele bloedanalyse.

Is het gevaarlijk met een microdose te rijden? Misschien wel ja. Dat verschilt gewoon per situatie. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die een bepaalde drug microdoseren en bepaalde gedragseffecten merken. Dit betekent niet altijd dat de rijvaardigheid minder wordt, maar het doet wel iets met je gedrag.

Ben je strafbaar? Hangt er van af... Een grenswaarde in het bloed hoeft niet overeen te komen met de waarde waarbij een gebruiker vindt dat hij/zij nog kan rijden. Bovendien is er een risico bij chronisch gebruik dat het middel te lang in het bloed blijft, of een te hoge spiegel opbouwt. Dit betekent dus dat er situaties kunnen zijn, waarbij je je nuchter voelt, maar je toch strafbaar bent.

Tot slot is er nog een belangrijke factor: de nultolerantieregel bij combigebruik. Heb je twee stoffen in je lichaam (alcohol telt ook)? Dan geldt een (vrijwel) nullimiet. Dan zijn de grenswaarden dus zeer laag. Ik zou het risico niet lopen en als advies geven om in geval van microdosen dezelfde adviezen aan te houden die normaal gelden voor drugs. Die geven aan dat je best een tijdje moet wachten voordat je nuchter in de auto stapt. In geval van truffels gaan we dan uit van tenminste 24 uur.

 

Mvg,

Ronald

28 maart 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG