Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo ik ben een meisje van 16 Ik heb nu langer dan een jaar een depressie die erger is geworden (geen medicatie voor) Mijn vraag is kan ik dan wel xtc gebruiken of niet

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Xtc

Beste vraagsteller,

Wat vervelend dat jij op je zestiende een depressie hebt zeg, lijkt me erg rot. Je vraagt of je xtc kan gebruiken omdat je een depressie hebt. Ik ga er van uit dat jij jezelf afvraagt of het wel verstandig is. Zoals je misschien al verwacht had, is het antwoord hierop: nee. Graag wil ik aan je uitleggen waarom.

De huishouding van stofjes in de hersenen bij mensen met een depressie is tijdelijk anders dan die van mensen zonder een depressie. We denken dat hierdoor mensen depressieve klachten krijgen, zoals een sombere stemming.

Wanneer wij spreken over xtc, hebben wij het eigenlijk over mdma. Door mdma gaan mensen zich over het algemeen vrolijker en energieker voelen. Soms krijgen mensen zelfs een verliefd gevoel. Dit komt omdat mdma tijdelijk de huishouding van de hersenen verandert.

Wanneer iemand een depressie heeft en mdma gebruikt, is vaak het effect van mdma een stuk minder dan bij mensen zonder een depressie. Echter is de 'dinsdagdip' vaak juist veel zwaarder. Anders gezegd kan het gebruik van mdma juist jouw depressie verzwaren. Dit kan een paar dagen zijn, maar ook langer zoals maanden of zelfs jaren. Daarnaast heb je door je depressie een verhoogde kans op een verslaving:

1. Je gebruikt xtc en voelt je een paar uur beter dan normaal.

2. Na het gebruik ga jij je nog rotter voelen dan voor het gebruik.

3. Hierdoor verlang je (nog meer) naar het 'goed voelen'.

4. Hierdoor is de kans dat je meer of vaker gaat gebruiken veel groter.

5. Bij regelmatig gebruik kan er afhankelijkheid ontstaan, je kan dus niet meer zonder.

Daarbij speelt je leeftijd ook een rol. Je zit nu op een leeftijd dat je hersenen zich nog aan het ontwikkelen zijn. Onder andere is dit de periode waarin jij leert om te gaan met vervelende situaties. Dat jij nu een depressie hebt, is ontzettend vervelend! Nu zou je je met xtc goed proberen te voelen, wat juist jouw depressieve klachten versterkt. Later zal dat moeilijk af te leren zijn. En je leert niet om te gaan met vervelende gevoelens.

Al met al, is het niet verstandig om het nu te gebruiken. Hier speelt je depressie een rol in en ook je leeftijd. Wanneer je besluit het wel te doen, kan dit jouw herstel van je depressie in de weg staan. Daarnaast ben ik benieuwd of jij wel van iemand hulp krijgt bij je depressie? Veel mensen hebben hier tegenwoordig last van. Dit maakt jou dan ook zeker niet gek of raar. Zou je meer willen weten over de hulp die je kan krijgen? Hiervoor kan je altijd eens met je huisarts in gesprek.

Ik wens je in ieder geval veel sterkte met het herstel. Heb je toch nog vragen of opmerkingen, wil je dat ons dan laten weten?

Met hartelijke groet,

Dion

08 april 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG