Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goeiedag, als begeleider van jongeren heb ik volgende vraag. Een van mijn cliënten zou 'space' gebruiken. Hebben jullie hierover meer info? Kans op verslaving? gebruik? En zo meer? Dank! E

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Helaas is hij moeilijk te beantwoorden. Omdat we een anonieme vraagbaak zijn heb ik naam en mailadres uit de vraag verwijderd.

Vele soorten drugs hebben vele verschillende bijnamen. Welke naam wordt gebruikt is sterk afhankelijk van de sociale groep waarin gebruikt wordt en de regio waar iemand woont. Zo is de drug 4-fa bijvoorbeeld ook bekend als flux, flava, 4fmp, 4 en xtc-light (waarvan de laatste naam onterecht is). 

In Nederland wordt met 'spice' vaak synthetische cannabis uitgedrukt. Ik zou me voor kunnen stellen dat dit in België verbasterd is tot 'space'. Spice wordt meestal gerookt. Er zijn veel varianten van dit middel op de markt. Naar alle waarschijnlijkheid is er een verslavingsrisico en meerdere gezondheidsrisico's, zoals een grote kans op psychoses. Helaas is er maar weinig onderzoek naar gedaan.

Bij veel jongeren in Nederland wordt met spacen onder invloed van drugs zijn bedoeld. Met een uitspraak als: "Ik had afgelopen weekend echt een lekkere space" kan het onder invloed zijn van bijna iedere drugs worden bedoeld.

Weet je iets over wat de cliënt voelt onder invloed? Of hoe het gebruikt wordt? Misschien kunnen we dan verder komen.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

 

16 april 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG