Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met het slikken van fluoxetine vanwege angst- en dwangklachten. De eerste paar weken slikte ik 20mg per dag, daarna een lange tijd 40mg per dag en ik ben het vanwege sterke vermindering van de klachten (dmv therapie) nu weer aan het afbouwen. Ik zit nu weer op 20mg per dag. Over een paar weken evalueer ik weer met de psychiater hoe dit gaat en wat de volgende stap is in het afbouwen. Tot nu toe gaat het goed. Voordat ik met de medicatie begon gebruikte ik wel eens XTC op een festival maar ik ben hiermee opgehouden toen ik minder stabiel werd. Sinds ik medicatie gebruik drink ik wel gewoon regelmatig alcohol zonder problemen. Nu het een stuk beter gaat door voorheen rook ik ook weer regelmatig wiet en hasj zonder problemen. Toen ik meer last van klachten had had dit soms wel wat negatieve gevolgen waardoor ik het toen minder ben gaan doen. Over 4 weken ga ik naar een festival en ik zou graag weer eens een keer XTC willen gebruiken, maar niet meer dan 1 pil. Ik heb nooit eerder negatieve ervaringen gehad door gebruik van deze drug. Denkt u dat het kan ondanks dat ik nog fluoxetine slik? Hoe zou ik dit het best aan kunnen pakken en wat zouden de eventuele risico's zijn voor mij? Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 22

Beste vraagsteller,

Omdat je nu weer beter in je vel zit en omdat het gebruik voorheen ook geen bad trips opleverde, verwacht ik dat het weer goed kan gaan. Op zich geeft angst of OCD hier wel een verhoogd risico op. Als je ontwenningsverschijnselen hebt van het afbouwen is ook je gebruiks 'set' niet goed genoeg. Als dat ook stabiel is, is het risico weer gelijk. Lees hier meer over drug, set en setting

"1 pil" zegt niet genoeg. Je wilt weten hoeveel MDMA erin zit. Laat je pillen testen.

Dan: XTC en fluoxetine.  Goed dat je je nu al informeert. Inderdaad verhogen XTC en Prozac allebei serotonine in het brein. Prozac (fluoxetine) is een antidepressivum, dat de spiegel van MDMA extra kan verhogen met dus meer risico's. Het zorgt er namelijk voor dat MDMA langzamer wordt afgebroken. Een dubbele serotoninestijging kan het levensgevaarlijke serotoninesyndroom (oververhitting, verwardheid, epilepsie) veroorzaken. Een andere optie bij de combinatie is dat je ook juist minder kan gaan voelen van de XTC, met het risico dat je een hogere dosering gaat nemen, wat dan weer gevaarlijk wordt.
Ook zoutgehalte (natrium) kan soms dalen door beide middelen, dus minder water drinken dan gewoonlijk is dan beter. Nooit meer dan maximaal 1 glas per uur.
De combinatie XTC en antidepressiva geeft regelmatig klachten: spierstijfheid, nystagmus (snelle oogbewegingen), duizeligheid, hoofdpijn, zweten, rillen, spiersamentrekkingen.
Een week stoppen met Prozac , wat sommigen dan bedenken, is geen goed idee: je kan nare ontwenningsverschijnselen krijgen. Als je met een antidepressivum stopt, moet dat inderdaad, zoals je het al doet langzaam afgebouwd worden. Onder deze link staat een samenvatting.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 

 

 

21 mei 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG