Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, ik ben een meisje van 24 en 58 kilo. Ik slik sinds oktober 2017 sertraline sandoz 50 Mg. De bijwerken daar van zijn nu weg en ze doen goed hun werk. Voor heen gebruikte ik op feestjes altijd 4fmp.. en volgens mijn psychiater kan het geen kwaad als ik het bij elkaar gebruik omdat het via iets anders loopt in je hoofd ofzo. Nu kan ik heel moeilijk aan 4fmp komen. Ik vroeg mij af welke drugs er nog meer op lijkt dus die ik kan nemen bij mijn sertraline zonder dat dat gevaarlijk is. (Natuurlijk drugs is altijd een risico). Ik hoor het graag van jullie. Groetjes Lotte

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: Lotte

Beste vraagsteller,

Sertraline behoort tot de SSRI's. Dit zijn antidepressiva die serotonine verhogen in het brein, wat XTC en eigenlijk ook 4-FA (de juiste naam van 4-FMP), naast adrenaline en dopamine ook doet. Drugs 'die er op lijken' doen ongeveer hetzelfde en geven dus ook hetzelfde risico! De kans op een te hoog serotonine met als gevolg het serotoninesyndroom neemt door de combi toe. Die kans is kleiner bij 4-FA dan bij de combi met XTC, maar die kans is zeker niet 0. Antidepressiva uit een andere groep dan de SSRI's, de zogenaamde MAO-remmers, geven het absolute meeste risico en dat is zeker een absolute 'no go.'

Daarnaast versterkt de uppende werking van 4-FA door de combinatie. Sertraline remt een enzym dat dit soort drugs moet afbreken, dus krijg je een dosisstijging. Met andere worden komt een dosis harder aan. Als je toch kiest voor gecombineerd gebruik, moet de dosis dus extra verlaagd worden tot zeer voorzichtige doseringen.

Tegelijkertijd moet je de up-effecten van het zenuwstelsel: hartfrequentie, bloeddruk, zweten, maagkrampen goed in de gaten houden.

Heb je nog bijwerkingen van Sertraline? Vaak komen voor: slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, slaperigheid, hoofdpijn, droge mond, misselijkheid, diarree, seksuele stoornissen, keelpijn, afgenomen eetlust, toegenomen eetlust, angst, nervositeit, depersonalisatie, depressie, nachtmerries, verminderd libido, knarsen, tintelingen, trillen, concentratiestoornis, gespannen spieren, stoornissen met zien, tinnitus, hartkloppingen, opvliegers, geeuwen, buikpijn, braken, obstipatie, huiduitslag, zweten, spierpijn, gewrichtspijn, borstkaspijn, malaise. Als je daar last van hebt moet je er op rekenen dat gebruik het erger maakt. Waarvoor neem je de Sertraline? Houd er rekening mee dat de drugs je diepere dips kunnen geven als je aan angst- of depressieve stoornissen lijdt.

Tot slot is even stoppen met de antidepressiva geen goed idee: je kan onthoudingsverschijnselen krijgen en je raakt uit balans, waardoor het effect van de drugs verkeerd kan uitvallen.

Wil je ons je keuze en ervaringen mededelen? Bedankt.

Mvg,

Ronald

23 mei 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG