Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Dag, Ik ben een vrouw van bijna 62 en merk dat ik minder goed tegen alcohol kan, sneller moe wordt. In hoeverre kan MDMA heftiger werken op mijn leeftijd? Is het nog wel verstandig? En wat kan ik het beste drinken/eten als het toch een te hoge dosis bleek?

Antwoord van Drugsinfoteam

Je code was: 6956

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag! Goed of slecht tegen alcohol kunnen heet in een duur begrip: tolerantie. Des te hoger je tolerantie is, des te meer alcohol (of een ander middel) je nodig hebt om een bepaald effect te merken. Daarnaast bevat het lichaam steeds minder vocht. Hierdoor is het promillage in het bloed op oudere leeftijd hoger dan op jongere leeftijd met dezelfde hoeveel alcohol.

Dat een tolerantie daalt, kan een tal van oorzaken hebben. Wanneer je ouder wordt, werken organen soms wat minder snel of goed dan wanneer je jong bent. Het kan dus wat langer duren voordat een alcoholische eenheid verwerkt is. Tolerantie kan ook dalen wanneer je steeds minder vaak en veel drinkt. Maar ook kunnen factoren als de overgang of hormonen een rol spelen. Kortom kunnen we het op een tal van wijzen verklaren maar in ieder geval stellen dat het normaal is dat een tolerantie daalt.

Nu je vraag over mdma. Heb je hier al eens ervaring mee gehad? Ik ga er voor de duidelijkheid vanuit dat je dit nooit eerder gebruikt hebt. Mdma wordt door veel mensen best onderschat. Echter kan het effect heel overweldigend zijn. Als ik het goed begrijp, maak jij je wat zorgen dat de trip misschien wel (te) heftig is. Dit is niet te voorkomen, maar er zijn wel mogelijkheden om de kans te verkleinen. Dit noemen we ook wel harm-reduction. Hierover kan je lezen op onze pagina: tips bij mdma. Wat niet op die pagina staat, maar wat wel in acht genomen moet worden is de leeftijd. Het  gebruik van uppers zijn een zware last voor het hart- en de bloedvaten. Des te hoger de leeftijd, des te minder veerkrachtig het hart en de bloedvaten zijn. Je hebt dus een verhoogd risico op problemen op dit gebied.

Met die gegevens heb je informatie over de 'drug'. Echter wordt het effect niet alleen door de drug, maar ook door de set en setting bepaald. Met de set bedoelen we je psychische en fysieke gesteldheid en de setting is de omgeving en de mensen om je heen. Voel jij je prettig, gezond, in een veilige omgeving met vertrouwde mensen om je heen? Dan is de kans groter dat je geen vervelend effect krijgt. Maar nogmaals, dit is nooit uit te sluiten. Daarom is het goed om niet te hoog te doseren. Wil je zeker weten wat en hoeveel er in je pil zit, of hoe zuiver het poeder is? Daar kan je alleen achter komen door het te laten testen.

Heb je nog andere vragen of opmerkingen? Voel je vrij om nog eens contact te zoeken.

Met hartelijke groet,

Dion

 

14 juni 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG