Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben sinds een week met creatine begonnen (zonder oplaadfase), gewoon 5 gram per dag zoals aanbevolen. Ben zelf 95 kg en train 5x in de week in de sportschool. Nu heb ik dit weekend een feestje. Kan ik dit eigenlijk wel combineren met XTC? Ik las dat het vocht vast houd, dus wellicht niet handig is. Ik heb daarom vandaag (vrijdag) toch maar even niet gepakt en morgen (zaterdag) op de dag van het feest skip ik het ook maar even. Wellicht dat het helpt omdat ik pas zo kort geleden er aan begonnen ben. Aan de andere kant is het ook niet handig om met creatine te stoppen, aangezien je dat dagelijks moet blijven gebruiken. Hoe kan ik dit het beste in het vervolg doen bij feestjes en festivals? Want voor mij hoort dat er eens in de zoveel tijd (eens per 1,5 a 2 maanden) toch wel bij, maar het trainen is voor mij ook belangrijk anders ga ik geen 5x per week.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je bent begonnen met het gebruik van creatine en vraagt je af of je dit met XTC kunt combineren. Je wilt namelijk je spieren trainen en af en toe feesten. Ik heb geen wetenschappelijke bronnen kunnen achterhalen over deze combinatie en er is weinig onderzoek naar langdurig creatinegebruik. Ik kan wel met je meedenken over wat wel en niet handig is. Ik ga er vanuit dat je geen alcohol zal drinken. 

Van XTC weten we dat het o.a. je temperatuur- en vochthuishouding overhoop gooit. Temperatuurstijging kan uiteindelijk leiden tot celschade en afbraak ervan. Jouw doel is spieropbouw of behoud van spiermassa. Dus toename van spiercellen, geen toegenomen afbraak ervan.
Verstoorde vochthuishouding door MDMA (de werkzame stof in XTC) leidt meestal tot te veel vocht vasthouden. Creatine zorgt ook dat je meer vocht vasthoudt in de spieren. Ze doen dit dus niet op precies dezelfde manier. Het is dus lastig te zeggen in hoeverre dit elkaar negatief beïnvloedt. Het teveel vasthouden van vocht kan leiden tot een scala aan problemen. In theorie kan dit mogelijk sneller tot gevaarlijke situaties zoals watervergiftiging leiden, maar dat weten we niet zeker. Zowel teveel vocht vasthouden als een te hoge lichaamstemperatuur kan levensbedreigend zijn. Hoe hoger je dosis MDMA, hoe groter de kans op problemen. Je bent pas begonnen met creatine en nu gestopt. Dus zal de creatinespiegel wel sneller dalen dan wanneer je het al weken gebruikt.

Een dag of nacht feesten is sowieso een behoorlijke fysieke belasting. Je lichaam heeft tijd en energie nodig daarvan te herstellen. Dat verstoort het herstel van je normale training. De meeste mensen eten te weinig tijdens gebruik en ook daarna is de eetlust nog flink gedaald. Ook dat heeft een negatief effect op je lichaam en herstel van training en het feesten.

Uiteraard is feesten zonder alcohol en drugs de beste optie. Als je wel wilt gebruiken, zorg dan dat je dosis MDMA zo laag mogelijk is. Er is geen risicovrije dosis, maar met 1 a 1.5 mg per kg lichaamsgewicht op de hele dag beperk je risico's.
Ik zou mdma voor de zekerheid niet combineren met creatine. Goed dat je al gestopt bent.
Houd op het feest bij hoeveel je drinkt en of je plast. Als je drinkt en niet meer plast, zou het kunnen dat je teveel vocht vasthoudt. Ook de dag na het feest moet je niet teveel gaan drinken.
Probeer (zout) te eten voor en tijdens gebruik. Eet voor, tijdens en na gebruik extra antioxidanten.
Feest liever overdag dan 's nachts, zodat je je slaap zo goed mogelijk pakt. Feest iets minder vaak. Ik zou 1x per 3 maanden aanhouden. Je lichaam heeft dan meer tijd tot rust te komen en je verstoort je training minder.
Tenslotte zou ik kijken of je je training- en feestschema op elkaar kan aanpassen. Dat je bijvoorbeeld niet midden in je opbouw gaat feesten. En eventueel andersom: doe genoeg cardio in je training. Dan feest je weer makkelijker.
Let op met eventuele andere supplementen die je eventueel neemt, stop daar op tijd mee.
De vraag blijft of creatine werkelijk een verstoring van je vochthuishouding door MDMA versterkt. Sommige collega's denken dat het niet het geval is, ik blijf liever aan de veilige kant. Daarom lijkt deze feest-en-creatine-cyclus mij handiger (omdat extra creatine tot ongeveer 4 weken na gebruik in je systeem zit): de week na het feest beginnen met creatine. Het een paar weken gebruiken en dan weer stoppen. Zorg dat je in ieder geval 4 weken over hebt waarin je traint zonder creatine. Aan het eind van die 4 weken is het weer tijd voor feest.

Groeten,
Eline

26 april 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG