Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik heb al een aantal keer LSD genomen en dit is elke keer goed gegaan. De laatste keer dat ik LSD nam liep het iets anders. Er gebeurde iets 3 uur na inname van de LSD waar ik van schrok, hierdoor kreeg ik het ijskoud en werd ik heel erg kortademig. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik weer lekker in mijn vel zat. Op ongeveer het 10e tripuur kwam het gevoel weer terug. Ik heb het aangegeven aan de personen die erbij waren, maar ze konden me er op het moment niet mee helpen.Toen dacht ik ik ga lekker naar huis warm in mijn bed liggen dan is de kou tenminste uit mijn lichaam misschien werkt dat wel. Het moment dat ik in bed lag en mijn ogen sloot begon ik hele nare dingen te zien (duivelse gedaantes en hele nare manieren hoe mensen dood gingen) en heb voor mijn gevoel 8 uur lang doodsangsten uitgestaan. Toen een van de mede trippers wakker was heeft hij mijn gedachte gelukkig positief kunnen maken. Nu een aantal weken later heb ik af en toe als ik een koude rilling krijg, of zenuwachtig ben dat ik heel kortademig word en onbewust de paniek toeneemt in mijn hoofd (net zoals tijdens de trip). Ik zie hierbij geen akelige nare dingen, alleen het gevoel is aanwezig. Is dit ook een vorm van een flashback? Zo ja hoelang kan het duren voordat dit uit mijn onbewust systeem is? Vriendelijke groet

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat jij zo'n enge ervaring hebt gehad. Hoe gaat het nu met je? Het is niet gek wat je nu ervaart. Je hoeft je in ieder geval niet druk te maken dat er iets stuk of beschadigd is in jou. Dat is er niet gaande. Wat ik denk dat er aan de hand is zal ik proberen uit te leggen.

Lsd is een van de heftigere tripmiddelen. Het effect van lsd wordt niet alleen door de lsd zelf bepaald, maar ook door de set en setting. Met de set bedoel ik je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Met de setting de omgeving en de mensen om je heen. Zelfs subtiele of onderbewuste zaken als angsten of een onveilig gevoel kunnen zich bij een tripmiddel als lsd tonen. Dat kan in de vorm van gevoelens, maar ook in de vorm van visuals. Daarom is het belangrijk om alleen te gebruiken wanneer jij je helemaal goed voelt, lichamelijk en geestelijk. Zeker bij de heftigere tripmiddelen raden wij ook altijd aan om een goede tripsitter te hebben. Mensen roepen al snel dat zij wel kunnen tripsitten, maar dat is soms nog niet zo makkelijk.

Wat betreft de koude rillingen kan een tal van oorzaken hebben. Hoe was de feitelijke temperatuur? Hoe was je gekleed? Koude of warmte kan tijdens het trippen volledig verstoord zijn. Je kan je ineens hel koud gaan voelen, terwijl je lichaamstemperatuur gewoon normaal is. Kortademigheid is vaak een teken van hyperventillatie of het ervaren van angst/paniek. Ook druk op de borst of buikpijn zijn typische syptomen van angst.

Wanneer je een angstige ervaring hebt gehad tijdens het trippen, gebeuren er veel processen in het lijf. Zo komt er veel adrenaline en cortisol vrij. Hierdoor is je lichaam in staat te kunnen rennen of vluchten. Dat voelt nuchter al raar, maar kan nog veel vreemder zijn terwijl je aan het trippen bent. Je lichaam stelt dus jouw huidige lichamelijke en geestelijke situatie als bedreigend. Bepaalde gedachten of gevoelens kunnen door je psyche (hersenen, denken) in verbinding zijn gebracht met angst. Dat noemen we ook wel conditionering.

Het kan soms wel even duren voordat deze 'conditionering' of verbinding, verbroken of weg is. Dat is van vele factoren afhankelijk. Belangrijk in ieder geval, is om aan je lichaam te laten blijken dat je gewoon veilig bent. Dat er geen reden is om in paniek te raken. Dat doe je door rust te nemen, goed te slapen, gezond te eten, accepteren van de situatie en afleiding zoeken. Sommige mensen hebben ook baat bij mindfulness, yoga of meditatie. Drugsgebruik, alcohol, koffie of roken kan je herstel zeker in de weg staan. Zelfs wanneer je maandenlang klachtenvrij bent, kan één keer gebruik de situatie volledig terughalen. Meer tips? Lees onze pagina over angst. Waarschijnlijk zal je merken dat het langzaam maar zeker steeds minder heftig/vaak voorkomt.

Blijf je last houden van klachten of heb je de behoefte om hier met iemand over te praten? Dan kan je altijd langs bij je huisarts of bij de praktijkondersteuner ggz. Hij/zij kan je zeker hierin ondersteunen. Ook kan je altijd eens contact zoeken met ons medisch spreekuur.

In ieder geval wil ik je veel sterkte toewensen. Zijn er vragen of onduidelijkheden? Laat het gerust weten.

Met hartelijke groet,

Dion

22 februari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG