Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik heb laatst de uitslag gekregen dat ik MS heb en dus ook medicatie moet gaan slikken (Tecfidera). Nu hou ik wel van een festival en gebruik ik af en toe xtc. Heeft dit een slechte invloed op de medicatie en/of op ms? Ik lees verschillende verhalen hierover. Kan ik ms hier nog meer mee aanwakkeren of valt dat wel mee?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Sorry voor het late antwoord.

Eerst kijk je naar eventuele bijwerkingen van het MS medicijn. Vaak komen voor: sterk blozen, maag-darm bijwerkingen (diarree, misselijkheid, buikpijn), afname van witte bloedcellen, brandend gevoel, opvliegers, braken, jeuk, uitslag, warm aanvoelen en afwijkingen in de urine.

Bij afname van witte bloedcellen kan je afweersysteem verlagen en dat doet XTC ook tijdelijk. Je bent dan vatbaarder voor infecties en verkoudheid bv.

Als de bijwerkingen meevallen is er geen extra risico. Er zijn geen wisselwerkingen verder.

Ook zijn er geen aanwijzingen dat je MS ermee kan aanwakkeren.  Ken jij jezelf en weet je al hoe je MS verschijnselen aanwakkert? Bv. door stress? Die stress kan het wel eens doen.  In dat geval zou xtc gebruik toch tijdelijk klachten verergerend kunnen zijn. Want naast de ontspanning geeft het ook een stressreactie in het lijf. We hebben nog geen verslagen hierover van anderen met MS en xtc gebruik. 

MVG,

Gerard A

drugsarts

 

04 mei 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG