Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Een aantal maanden geleden heb ik xtc genomen. Dit doe ik wel eens vaker. Ik was die avond in de stad en waren een beetje naar het einde aan het gaan van de trip. Toen kwamen we op het idee om lachgas te doen. Nog in de trip hebben we lachgas gedaan en het was super vaag. Ook was het echt leuk op een of andere manier dat we het wel 4 keer hebben gedaan. De hele avond ging t goed en ging naar huis. Thuis aangekomen ging ik klaarmaken voor bed en ging nog even mn oren schoon maken. Dit ging wel diep in mijn oor. Toen ging ik slapen. De volgende ochtend voelde ik me gewoon goed. Beetje brak maar normaal. Wel had ik last van een piep in mijn oren. Ik bedacht me dat ik gister te ver in mn oor was gegaan met een wattenstaafje. Naarmaten de dag ging de piep maar niet weg. Toen ik de volgende dag wakker werd was die piep er nog steeds. Ik ben nu ongeveer een half jaar verder. De reden dat ik nog niet naar de huisarts ben geweest is omdat ik dat niet durf. Ik ben nog 18 en niet van plan om mijn ouders te vertellen dat ik xtc heb gebruikt. Heel stom vanmij dat ik niet naar de huis arts geweest ben. De laatste tijd begint de piep harder te worden en kan ik er niet van slapen. Mijn vraag is: kan dit allemaal te maken hebben met de xtc en lachgas of niet? Ik ga binnenkort naar de huisarts en weet niet of ik het nou moet opbrengen of niet. Zou dit blijvende gehoorschade zijn? Kan ik hier nog iets aan doen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat vervelend dat je hier last van hebt. Ga hier gewoon mee naar de huisarts en vertel eerlijk het hele verhaal. Neem eventueel dit Vraag & Antwoord mee.

Dat het toevallig is begonnen na je oor schoonmaken is wel relevant. Niet-drugsgerelateerde oorzaken uitsluiten, lijkt mij namelijk de eerste route. Je kunt gerust naar de huisarts gaan. Je ouders komen dat helemaal niet te weten als je 18 jaar bent en naar de huisarts gaat. De arts heeft ook een geheimhoudingsplicht en gaat je ouders niet bellen.

Stress en spierspanning kunnen ook zorgen voor dit geluid. Mogelijk ervaar je meer stress sinds het gebruik? Of is de spierspanning na gebruik niet helemaal weggezakt? Heb je op die bewuste avond naar harde muziek geluisterd of (te) dicht bij een speaker gestaan?

Als er geen duidelijk diagnose gesteld kan worden mag de huisarts (of jij) ook overleggen met onze arts van het Medisch Spreekuur Partydrugs. In heel zeldzame gevallen krijgen mensen namelijk last van veranderende waarneming na XTC. In de meeste gevallen gaat deze zogeheten HPPD over 'zien'. Maar zeldzaam komt het ook voor bij 'het horen'. Dan onstaat er dus een vorm van Tinnitus. Het is heel zeldzaam maar het kan dus ook komen door de XTC en een nog niet begrepen individuele gevoeligheid voor dit soort klachten.

Er zijn trouwens manieren om er mee te leren leven of om het geluid minder te horen (of minder gevoelig voor te worden). Dan stel je een behandelplan op samen met de arts om eraan te werken!

Tot slot omdat niet duidelijk is waarom je die piep hoort geldt voor jou het advies om geen drugs meer te gebruiken. Ook geen lachgas.

Succes en hou ons op de hoogte als je wilt!

Mvg,

Ronald

03 mei 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(7 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG