Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Best drugsinfoteam, Waarom wordt alcohol nog steeds niet tot harddrugs geclassificeerd daar de Gezondheidsraad met het advies is gekomen geen alcohol meer te drinken en als je het dan toch niet kunt laten dan max 1 glas per dag? Heeft het commerciële belang hier mee te maken? Heineken denkt overigens andere adviezen te kunnen geven https://www.heineken.com/nl/we-are-heineken/enjoy-heineken-responsibly/tips

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je interessante en tevens ingewikkelde vraag. Ik denk dat hier geen concreet antwoord op bestaat. Het zal te maken hebben met veel verschillende factoren. Alhoewel alcohol een van de meest schadelijke drugs is, zal in één keer verbieden geen oplossing zijn. Dat is in het verleden wel eens gebeurd, zoals de drooglegging in Amerika. Gevolg: een grootschalige illegale handel van alcohol. Het drinken van alcohol is immers erg geaccepteerd in Nederland en die norm zal er niet zo snel uit gaan. De afgelopen 10+ jaar zijn we bezig om het beeld van roken te veranderen.

In één keer verbieden zal dus geen optie zijn. Het moet stapje-voor-stapje. Daar is de overheid al mee bezig. Denk aan de Ikpas campagne, het preventieakkoord, nix18 en de investeringen in preventie van alcoholgebruik bij jongeren. Maar ook de accijnzen spelen hier een rol in.

Met andere woorden doet de overheid al best wel veel en verwacht ik dat zij in de toekomst steeds meer doen. Anderzijds is het de vraag wat dan het alternatief gaat worden. Biologisch gezien hebben veel mensen behoefte aan een roes. In de oertijd werd er al 'drugs' gebruikt. Dat zal niet zomaar gaan veranderen. Zo kunnen wij wel stellen dat alcohol en de schade een erg ingewikkeld vraagstuk is.

Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben. Heb je nog vragen? Laat het ons weten.

Met hartelijke groet,

Dion

12 juli 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(4 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG