Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Afgelopen weekend heb ik een bad trip gehad op 2Cb op een festival. In eerste instantie had ik een halfje genomen (6mg) waarop ik prima ging, na het tweede halfje kwam ik in een badtrip terecht. Ik begreep niks meer van wat er gebeurde en alles om mee heen was vervormd. Ik was super bang dat ik er niet meer uit zou komen en was daarom compleet in paniek. Ik weet van mezelf dat ik een enorme controlfreak ben en aanleg heb voor hypochondrie. Naast de bijwerkingen en symptomen na drugs ben ik iemand die ziektebeelden googeled en deze bij zichzelf gaat herkennen. Zo dacht ik anderhalf jaar geleden na een hele drukke periode met werk en studie dat ik DPS had (waarschijnlijk zat ik tegen een burnout aan, toen nog nooit drugs gebruikt) na het zoeken op internet; deze klachten verdwenen met de tijd. Nu heb ik na het avontuur van afgelopen weekend veel last van angstklachten. De afgelopen maand heb ik ook xtc en speed gebruikt en ik ben nu onwijs bang dat ik iets blijvends heb overgehouden aan mijn drugsgebruik. Zo zag ik altijd al floaters, maar dit lijken er nu meer te zijn geworden. Daarnaast denk ik dat ik ook last heb van nabeelden, maar deze ben ik pas gaan herkennen na het veelvuldig opzoeken van HPPD op het internet. Als ik ga slapen voel ik me alleen en heb ik een "leeg" gevoel; zelf schrijf ik dat naar DPS toe, maar ook dat is waarschijnlijk omdat ik er veel van heb gelezen op internet. Momenteel zit ik in een drukke periode, komende week heb ik een belangrijk tentamen dat ik graag wil halen, dus ik slaap weinig en drink (veel) koffie; ik besef me dat dit ook niet meewerkt voor de bestaande klachten. Mijn vraag is hoe ik van de angstklachten af kom, ik merk dat ik er constant aan moet denken en hierdoor nog meer ga panikeren.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat je nu met deze klachten rondloopt. Hoe gaat het nu met je? Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat er iets stuk of kapot is in jou. Uppers als mdma en speed zijn wel een aanslag op je lichaam. Maar je lichaam kan hier prima weer van herstellen. In theorie is er dus niet echt een reden om je zorgen te maken. Toch doe je dat wel. Dat heeft denk ik vooral met jezelf te maken.

Je hebt namelijk een paar eigenschappen die je vatbaarder maken voor angst en piekeren. Je hebt jezelf al twee stoornissen toegeschreven, namelijk HPPD en DPS. Voor de duidelijkheid, iedereen derealiseert en depersonaliseert wel eens. Ook is het hebben van floaters, ruis e.d. normaal en komt dat vaker voor. Echter besteden de meeste mensen hier geen aandacht aan. Dan krijg je sensorische adaptatie: omdat het er altijd is, neem je het niet meer waar.

Echter in jouw geval ben je veel bezig met wat je waarneemt, in en buiten je lichaam. Bij elk signaaltje of prikkel ga je denken wat de oorzaak is. Nu heb je de verbinding gelegd tussen drugsgebruik en de klachten die je hebt. Dan krijg je het nocebo effect. Je hebt een negatief verwachtingspatroon en gaat uit dat verwachtingspatroon bepaalde dingen ervaren. Zoals het toenemen van floaters. Met andere woorden, ben jij jezelf aan het bevestigen. Dat kan op zijn beurt weer je angstgevoelens, waar je al vatbaar voor bent, aanwakkeren. Met andere woorden kom je in een vervelende vicieuze cirkel wat je maar moeilijk kan doorbreken.

De vraag is dus, hoe kan je deze cirkel doorbreken? Leer te herkennen dat het angstgedachten zijn en geen waarheid. Het kan erg waardevol zijn om hier hulp bij te zoeken. Zodat je op een andere manier leert denken. Je denkt jezelf nu namelijk wel vast.  Stop met veel koffie drinken en googlen. Dat maakt de klachten erger.

Daarbuiten hebben wij een pagina geschreven: omgaan met angst. Hier staan wat tips wat je er zelf mee kan doen. Belangrijk is vooral om je rust te pakken en afleiding te zoeken. Verder wil ik je toch wel afraden om geen drugs te gebruiken. Waarom ik dat doe, staat uitgelegd op onze pagina drugs, set en setting.

Heb je nog vragen? Blijf je last houden van klachten? Laat het gerust weten.

Met hartelijke groet,

Dion

16 augustus 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG