Cannabis en Psychose

Feiten

Werking

Risico's

Tips

Combi's

Psychose

De kwetsbaarheid voor het ontstaan van psychosen na het gebruik van cannabis is niet voor iedereen gelijk. In een studie is aangetoond dat cannabis de kans op het ontstaan van psychosen sterk vergroot bij mensen met een verhoogde genetische kwetsbaarheid.  Je weet van jezelf niet of je een verhoogde kwetsbaarheid hebt, of niet. Er zijn wel bekende risicogroepen:

  • Mensen met psychiatrische ziekten of psychische stoornissen in hun familie.
  • Mensen die eerder een psychose hebben gehad, zijn eveneens verhoogd kwetsbaar.
  • Mensen die negatief, heftig of bizar op blowen reageren. Dus als je ernstig verward of panisch reageert na blowen, is dat een signaal dat je er niet goed tegen kunt.
  • Mensen die op jonge leeftijd fors zijn gaan blowen. 

Hoe komt dit grotere risico voor jongeren?

De hersenen ontwikkelen zich in sprongen. De werkzame stoffen in cannabis (wiet en hasj) grijpen in de hersenen aan op het cannabinoïde systeem. Dit systeem wordt door blowen extra actief. Daardoor ontstaan tijdens ontwikkelingsfasen verstoringen in andere hersensystemen die met het cannabinoïde systeem zijn verbonden (dopamine, glutamaat, gaba). Dat kan leiden tot langdurige of blijvende schade.

Cannabis werkt in op genetische kwetsbaarheid voor het krijgen of continueren van een psychose. Dus jonge mensen die al extra kwetsbaar zijn voor een psychose vergroten dit risico nog extra als zij op jonge leeftijd gaan blowen.