Welke soorten amfetamine zijn er

Coronavirus en drugsgebruik

Drugstesten

Watervergiftiging

XTC en antidepressiva

XTC en antibiotica

Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?

Soorten amfetamine

Je hebt de natuurlijke stof: efedrine. Die stof komt voor in de Ephedraplant. Amfetamine is de laboratoriumvariant op efedrine. Amfetamine wordt ook speed of pep genoemd. Het is zowel nat als droog op de markt. Natte amfetamine is bevochtigd met water, of er zijn nog oplosmiddelen aanwezig uit het productieproces.

Links- en rechtsdraaiend amfetamine

Amfetamine kan links- of rechtsdraaiend zijn. Linksdraaiende amfetamine wordt ook wel levo-amfetamine genoemd en rechtsdraaiende amfetamine wordt dextro-amfetamine genoemd. De amfetamine die in Nederland wordt gebruikt is bijna altijd racemisch. Dat betekent dat het een mengsel is van zowel links- als rechtsdraaiend amfetamine.

Rechtsdraaiende amfetamine past beter op de receptoren in de hersenen dan linksdraaiende amfetamine. Dexamfetamine heeft bij een zelfde dosering een sterkere werking op het centraal zenuwstelsel. Het heeft een zwakkere werking op het perifere zenuwstelsel. Dexamfetamine wat voorgeschreven wordt bij AD(H)D is dus rechtsdraaiend amfetamine.

Levamfetamine heeft een iets sterkere cardiovasculaire (dus op hart - en bloedvaten) werking dan dexamfetamine.

Familie van amfetamine

Naast de 'gewone' amfetamine is er methamfetamine. In kristalvorm ook wel bekend als 'crystal meth'. Ook dit kan links- of rechtsdraaiend zijn, maar is in de meeste gevallen racemisch. MDMA (XTC) is de afkorting voor 3,4-methyleendioximethamfetamine en dus een lid van de amfetamine-familie. Verder heb je bijvoorbeeld ook 4-fluoramfetamine. Dit zijn eigenlijk allemaal 'varianten' van amfetamine.

Je hebt dus meerdere soorten amfetamine. Maar wat je koopt als speed of pep is als het goed is 'gewone' racemische amfetamine.

Versneden amfetamine

Amfetamine wordt vaak versneden. Een veelgebruikt versnijdingsmiddel is cafeïne. Je kunt amfetamine laten testen bij één van de testcentra in Nederland. Op drugs-test.nl kun zien hoe het testen werkt en waar de testcentra zich bevinden.

Terug naar Veelgestelde vragen

XTC en narcose

Drugs en Roaccutane

XTC en misselijkheid

Serotoninesyndroom

Base of zoutvorm in drugstest uitslagen

Is 4-FA of 4fmp XTC-light?

Ben ik gedrogeerd?

Drugs en coronavaccinatie