Is 4-FA of 4fmp een soort XTC-light?

Coronavirus en drugsgebruik

Drugstesten

Watervergiftiging

XTC en antidepressiva

XTC en antibiotica

Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?

Soorten amfetamine

XTC en narcose

Drugs en Roaccutane

XTC en misselijkheid

Serotoninesyndroom

Base of zoutvorm in drugstest uitslagen

Is 4-FA of 4fmp XTC-light?

Nee, de term XTC-light is grote onzin. Light impliceert dat de risico’s kleiner zullen. Dat is niet het geval. 4-fluoramfetamine is naar alle waarschijnlijkheid even schadelijk of schadelijker dan XTC. 4-Fluoramfetamine is bij gebruikers ook bekend onder de namen 4-FA en 4fmp. De naam 4fmp klopt trouwens niet. 4-FA is de correcte term.

Het gevaar van 4-FA is dat milde gezondheidsverstoringen plotseling om kunnen slaan in ernstige gezondheidsverstoringen. Een milde hoofdpijn kan uitmonden in heftige hoofdpijn. Meerdere mensen zijn overleden aan een hersenbloeding door 4-FA. Ook veroorzaakt het middel ernstige hartproblemen. Dit terwijl er tijdens het gebruik soms maar een milde stijging van bijvoorbeeld bloeddruk waarneembaar is. De term XTC-light slaat dus zeker niet op de gezondheidsrisico's.

Waarom XTC-light?

De term XTC-light kwam naar voren in verschillende media-uitingen. Waarschijnlijk is het bedacht omdat gebruikers zich onder invloed van 4-FA helderder voelen dan van XTC (MDMA). Het effect voelt alsof het tussen XTC en amfetamine in zit. De risico’s van 4-FA zijn dus minstens even groot.
 

Terug naar Veelgestelde vragen.

Ben ik gedrogeerd?

Drugs en coronavaccinatie